15 minuten

De Afrikaanse oliebol

De oliebol is rond de feestdagen niet weg te denken. De Kameroense Barbara en haar zoon hebben een Afrikaanse oliebol bedacht die niet alleen erg lekker is, maar die ook de zwangeren in Kameroen helpt bij een veilige bevalling. Culinair expert Alain Caron wil daar alles over weten en de bol graag proeven. En uiteraard maakt hij er een heel bijzonder dessert mee.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten voor de chocoladesaus
    100 g
    donkere chocolade
  • 50 ml
    melk
  • Ingrediënten voor de coulis van rood fruit
    250 g
    mix van rood fruit (aardbeien, zwarte bessen, bosbessen, bramen)
  • 2 el
    honing
  • 2
    druppels vanille-extract
  • Ingrediënten voor de tartaar van bananen
    2
    bananen
  • 1 el
    hazelnootpoeder
  • 1/2 el
    suiker
  • 2 el
    gehakte munt
  • het sap van een halve sinaasappel
  • 4
    afribollen (te koop bij toko's of sommige supermarkten)
  1. Begin met de bereiding van de chocoladesaus. Doe de melk in een sauspannetje en breng het aan de kook. Doe de chocolade erin en laat de chocolade smelten. Laat de saus rusten tot een dikke saus en bewaar het.  

  2. Ga dan verder met de bereiding van de coulis van rood fruit. Doe de mix van rood fruit, 2 el honing en 2 druppels vanille-extract in een pan met 2 el water en breng aan de kook. 5 min koken en dan even laten afkoelen. Doe het in de blender, totdat het een mooie rode massa wordt. Passeer door een fijne zeef en bewaar het.

  3. Dan ga je verder met de bereiding van de tartaar van banaan. Pel de bananen en hak ze in kleine blokjes. Meng het met het sap van een halve sinaasappel, 1 el hazelnootpoeder, 1 halve el suiker en 2 el gehakte munt. Bewaar het.

  4. Presentatie
    Op het midden van het bord doe je met behulp van een ring wat bananen tartaar.

  5. Bak de afribollen ondertussen in de frituur.

  6. Doe de coulis van rood fruit om de bananentartaar heen en doe wat van de chocoladesaus op de tartaar. Als de afribol mooi bruin is, dep je ‘m op keukenpapier en leg je ‘m in het midden van de tartaar.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.