8 minuten

Een klassiek Frans gebakje: de Paris-Brest

Chef-kok Ramon Brugman maakt het feestelijke Franse gebak, Paris Brest. Een grote soezenring gevuld met heerlijke botercrème en praliné van karamel en hazelnoot. Perfect om te delen en samen van te genieten!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Voor de soezenring
    75 ml
    melk
  • 75 ml
    water
  • 75 gr
    boter
  • 75 gr
    bloem
  • 3
    eieren
  • Voor de afwerking
    1
    ei
  • 2 el
    water
  • 80 gr
    amandelschaafsel
  • Voor de praline
    150 gr
    hazelnoten
  • 150 gr
    suiker
  • Voor de banketbakkersroom
    250 ml
    melk
  • 50 gr
    suiker
  • 1
    eidooier
  • 22 gr
    maizena
  • Voor de botercrème
    225 gr
    boter (op kamertemperatuur)
  • 1
    vanillestokje
  1. Voor de praliné rooster je de hazelnoten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Ongeveer 15 minuten tot ze goud gekleurd zijn.

  2. Maak ondertussen de karamel van de suiker en een klein beetje water. Je hoeft het niet te roeren, want het gaat vanzelf karamelliseren. Voeg vervolgens de geroosterde hazelnoten toe.

  3. Stort het op een bakplaat met bakpapier en laat het afkoelen. Als het koud is breek je het in stukken en doe je het in de keukenmachine. Draai het tot het vloeibaar is. Schep het vervolgens in een spuitzak.

  4. Maak de banketbakkersroom door een papje te maken van de maizena, een eidooier en de helft van de melk. De rest van de melk kook je in de pan met de suiker. Als de melk kookt, voeg je de pap al roerend toe. Blijf roeren tot het een dikke room is. Haal het uit de pan en dek het af zodat er geen vel op komt.

  5. Voor de botercrème doe je de boter en de banketbakkersroom in een beslagkom en mix het glad. Voeg de vanille en de helft van de praliné toe. Let op dat het niet te koud is, want dan gaat het schiften. Mocht dit gebeuren, verwarm de buitenkant van de kom door deze in een badje met warm water te zetten. Klop het lekker luchtig.

  6. Maak het beslag voor de soezenring. Doe de melk, het water en de boter in een pan en breng het aan de kook. Voeg de bloem toe en roer het gelijk glad, zodat er geen klontjes in zitten. Kook het beslag gaar. 

  7. Haal het uit de pan en laat het iets afkoelen. Voeg dan één voor één de eieren toe en roer het beslag glad. Doe het in een spuitzak en spuit een grote ring op een bakplaat met bakpapier.

  8. Maak de afwerking voor op de soezenring. Klop een ei los en voeg 2 eetlepels water toe. Strijk de soezenring in met het mengsel. Strooi er dan amandelschaafsel overheen.

  9. Bak de soezenring in een voorverwarmde oven op 210 graden in ongeveer 20 minuten gaar. Laat het daarna goed afkoelen.

  10. Snijd de soezenring voorzichtig open. Spuit de botercrème ertussen. Daarop kun je nog wat van de overgebleven praliné spuiten. Leg de bovenkant van de soezenring er weer terug op. Klop er nog een beetje poedersuiker op.

  11. Geniet van je Paris-Brest!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.