Eendenborst met duurzame chocola

culinair expert
Alain Caron
Mesjokke chocola Utrecht
3 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
27 personen
Zes jaar geleden gooien een paar vrienden het roer om en startten hun eigen chocoladefabriekje. Maar ze maken niet zomaar chocola, ze willen het anders doen. Luc Janssens: ''We wilden het goed doen, dus met superkwaliteit cacao én een eerlijke prijs voor de cacaoboer.' In de cacaohandel bestaan veel misstanden, zoals uitbuiting en slavernij. Luc Janssens en zijn compagnon Per Vonk hebben direct contact met de cacaoboer en betalen hem een eerlijke prijs. Luc: 'Het gaat bij ons niet om winst, maar om sociale duurzaamheid. Maar onze chocola is ook gewoon heel lekker. Er is geen betere manier om een consument te overtuigen iets goeds te kopen, iets eerlijks, iets duurzaams, dan met smaak. Je kunt nog zo'n mooi verhaal hebben, als het niet lekker is koopt de consument het niet.' Culinair expert Alain Caron gaat het allemaal proeven.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    eendenborstfilets
  • 1
    grote rode ui
  • 100 g
    grote paddenstoelen
  • 60 g
    boter
  • 1 kg
    aardappelen
  • 2 dl
    melk
  • 100 g
    roomboter
  • 1 tl
    rijmbladeren
  • 1
    eetlepel cassissiroop
  • het sap van een halve sinaasappel
  • 3 dl
    geconcentreerde wildjus
  • 150 g
    donkere chocola

Bereiding

  1. 1

    Begin met het bereiden van de saus. Laat het sap van een halve sinaasappel inkoken, tot het bijna droog is (als siroop). Doe dan de cassissiroop erbij en de wildjus. Breng aan de kook voor 2 minuten en doe het vuur uit. Laat de chocola erin smelten en bewaar het. 

  2. 2

    Ga verder met het maken van de puree. Schil de aardappelen en spoel ze af in water. Kook de aardappelen in water met een beetje zout voor ongeveer 20 minuten. Giet het water af en passeer ze daarna door de passeerzeef. Zet de puree op laag vuur en doe de boter erbij. Als de boter is opgenomen, doe dan de kokende melk erbij en meng goed door. Doe de puree door een fijne zeef en voeg de tijm toe. Bewaar het.

  3. 3

    Ga verder met het bereiden van de eendenborst. Kerf met een zeer scherp mes het vet van elke filet in een ruitpatroon in, maar snij niet in het vlees. Strooi er wat zout en peper over.

  4. 4

    Bak de filets in een voorverwarmde pan zonder vet, bak ze op de vetkant. Als de vetkant goudbruin is, keer dan de filet om en bak ‘m verder op de vleeskant voor nog 5 minuten. Doe de eendenborst op een plaat in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 15 minuten.

  5. 5

    Haal de eendenborst uit de oven en laat het vlees rusten voor 10 minuten. Pel de ui en snij in grote repen. Maak de paddenstoelen schoon en snij in repen. Bak de paddenstoelen en ui samen met de boter 1 min met zout en peper.

  6. 6

    Snij de eendenborst in stukjes van 3 cm. Leg ze als een waaier op het bord en doe de puree ernaast. Doe de uien en paddenstoelen op het bord en besprenkel de saus erom heen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!