8 minuten

Empana met kippensoep en mais

Zin in een Antilliaanse snack en lekker soepje? Kijk dan mee in de keuken van Sharon. Ze maakt empana: pasteitjes gevuld met gehakt en kaas. Deze smakelijke snack serveert Sharon met een mais-kippensoep.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • deeg Empana
    560 g
    funchi (geel maismeel voorgestoomd)
  • 2 el
    bloem
  • 875 ml
    warm water
  • 3 el
    suiker
  • 1 ½ el
    zonnebloemolie
  • 1 ½ el
    boter
  • 1 tl
    zout
  • olie
  • vulling
    200 g
    geraspte belegen kaas
  • 250 g
    rundergehakt
  • 1
    ui
  • 1 el
    rozijnen
  • ½
    groene paprika
  • stukje Madame Jeanette
  • 1 bosje
    bladselderij
  • 2 el
    dikke sojasaus
  • soep
    4 l
    water
  • 2
    kippenbouten
  • 100 g
    gember
  • 2 teentjes
    knoflook
  • 1
    ui
  • 2 takken
    citroengras
  • 2
    limoenbladeren
  • 2
    bouillonblokjes
  • 400 g
    gekookte maiskorrels (uit blik)
  • 1 bosje
    bosui
  • 2
    eieren
  • benodigdheden
    frituurpan
  1. Begin met het maken van de empana. Roer door het water de boter, olie, suiker en het zout. Vervolgens roer je het maismeel erdoor en daarna de 2 eetlepels bloem, zodat je een mooi deeg hebt. Rol er balletjes van en doe de balletjes ter grootte van een golfbal in een plastic zakje en een scheutje olie. Knip een ander plastic zakje open en rol hier in één voor één de balletjes uit. 

  2. Maak nu de vulling. Rul het gehakt in een koekenpan zonder vet goudbruin. Snij alle ingrediënten fijn en bak deze mee, totdat ze zacht zijn. Blus het vervolgens af met de sojasaus. 

  3. Vul de empana's door alle deegballetjes plat te drukken en ze met het gehaktmengsel en de geraspte kaas te vullen. Druk vervolgens de zijkanten voorzichtig dicht. Frituur de empana goudbruin in de frituurpan op 180 graden. 

  4. Ga verder met het maken van de mais-kippensoep. Breng de kip aan de kook in een ruime pan met het water en voeg hier de gember, limoenbladeren, ui, citroengras, knoflook en de bouillonblokjes aan toe. Kook dit net zolang totdat het kippenvlees van het bot valt (2 a 3 uur).

  5. Haal de kip uit de pan en laat deze afkoelen. Verwijder dan de botjes en het vel. Voeg de maiskorrels toe en laat het nog 5 minuten meekoken. Kluts de eieren en haal de pan van het vuur en roer het ei er voorzichtig door. Schep de kip erdoor en garneer met de lente-uitjes.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.