Falafel en hummus maken

falafel
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
16 personen

Chef-kok Sharon pleit voor zelf maken in plaats van kant en klaar kopen en laat daarom zien hoe je makkelijk en betaalbaar falafel en hummus maakt.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1,5 kilo
    geweekte kikkererwten
  • 3
    handjes verse spinazie
  • 2
    uien
  • 8
    teentjes knoflook
  • 1
    bosje peterselie
  • 1
    bosje munt
  • 1
    bosje koriander
  • 3 el
    komijnpoeder
  • 2 tl
    bakpoeder
  • 2
    citroenen
  • 1 el
    tahin (sesampasta)
  • 2
    spaanse pepers
  • zout
  • 1 l
    zonnebloemolie
  • 1 dl
    olijfolie
  • Watertje
    1
    komkommer
  • 1
    citroen

Bereiding

  1. 1

    Laat de geweekte kikkererwten goed uitlekken in een vergiet en haal hier 500 gram van af. Doe deze kikkererwten in een pan met gekookt water en kook deze in 30 minuten gaar.

    1,5 kilo geweekte kikkererwten
  2. 2

    Doe ondertussen de overige kikkererwten samen met het bosje peterselie, bosje koriander, bosje munt, 6 tenen knoflook, 2 uien en 1 Spaanse peper (zonder zaadjes) in de keukenmachine en maal fijn. Haal de puree uit de keukenmachine en doe dit mengsel in een grote kom.

    bosje peterselie, bosje koriander, bosje munt, 6 tenen knoflook, 2 uien, 1 Spaanse peper
  3. 3

    Voeg het bakpoeder, korianderpoeder en het komijnpoeder toe. Snijd de citroen doormidden en knijp het sap van een halve citroen er boven uit. Breng op smaak met wat zout en meng er goed door.

    2 theelepels bakpoeder, 1 eetlepel korianderpoeder, 3 eetlepels komijnpoeder, 1 citroen
  4. 4

    Verhit de zonnebloemolie en knijp intussen met een kleine ijstang balletjes van het mengsel. Als de olie goed heet is bak je de falafel in ongeveer 4 minuten goudbruin.
     

  5. 5

    Als de andere gekookte kikkererwten gaar zijn doe je deze in de keukenmachine samen met 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel tahin, 6 eetlepels olijfolie, Spaanse peper zonder zaadlijst en het sap van een halve citroen. Voeg naar smaak wat zout toe en meng tot een egale puree.

    1,5 kilo geweekte kikkererwten, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel tahin, 6 eetlepels olijfolie, Spaanse peper, halve citroen, zout
  6. 6

    Was de spinazie en laat goed uitlekken of draai droog in een slacentrifuge. Maak de spinazie aan met wat olijfolie, citroensap en een snufje zout.

    3 handjes verse spinazie, 1 dl olijfolie, 1 citroen, zout
  7. 7

    Maak het bord op en serveer uit met het watertje.

    1 komkommer, 1 citroen
Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!