Fazantfilet met biersaus

Op de Veluwe ontmoet culinair expert Alain Caron vader en dochter Van Wilgenburg. Jan experimenteert graag met verschillende smaken in zijn eigen brouwerij en laat Alain kennismaken met bijzondere bieren (wel eens bier met boerenkool geproefd?). Dochter Tineke is inmiddels een enthousiaste biersommelier met een enorme collectie.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • 4
  fazantfilets
 • 200 g
  boter
 • 2
  rode uien
 • 150 g
  gerookte spekblokjes
 • 400 g
  rode kool
 • 150 g
  voorgekookte mini aardappelen
 • 1 dl
  donker bier
 • 1/2 l
  gevogelte jus
 • 1/2
  bosje platte peterselie
 • wat citroensap
 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

 2. Maak de uien schoon en snij ze in grove stukken.

 3. Smelt 50 gram boter in een pan en doe de rode ui erbij. Bak de uien voor ongeveer 3 minuten zachtjes aan. Doe vervolgens de spekblokjes erbij en bak het geheel nog 5 minuten.

 4. Snij daarna de rode kool fijn en voeg dit bij de uien en spekblokjes met 2 eetlepels water en wat zout en peper. Laat het vervolgens 8 minuten zachtjes pruttelen.

 5. Snij de mini aardappeltjes door de midden en voeg ook de aardappelen in de pan. Bak het nog even kort door.

 6. Haal de groenten uit de pan door middel van een zeef of vergiet. Maar let op: bewaar de jus die overblijft, want dat wordt straks de heerlijke biersaus.

 7. Druppel als laatste wat citroensap over de groenten. Dat geeft nog meer smaak aan de groenten.

 8. Doe de overgebleven jus in een sauspannetje en schenk het donkere bier erbij. Laat dit 1 minuutjes koken. Voeg dan de gevogelte jus erbij en laat het zachtjes koken tot je een mooie dikke saus krijgt. 

 9. Nu de fazantenfilets bakken. Doe hiervoor 100 gram boter in een pan en laat de boter smelten totdat het goudbruin is.  Doe wat peper en zout op de filets en bak iedere kant in ongeveer 4 minuten goudbruin. 

 10. Leg de filets vervolgens in de voorverwarmde oven. Haal ze er na 6 minuten uit en laat vervolgens de fazantenfilets nog 5 minuten buiten de oven rusten. Let op: het is heel belangrijk om de filets even te laten rusten voordat je ze gaat snijden. Zo blijft het vocht beter in het vlees en heb je sappiger en malser vlees. 

 11. Na 5 minuten rusten, snij je de filets in kleine plakjes.

 12. De jus die overblijft van de fazanten voeg je bij de saus en meng het even goed door elkaar.

 13. Maak vervolgens de borden op. Als eerst leg je de groenten op het bord, vervolgens wat plakjes fazant en schenk er wat van die heerlijke biersaus overheen. Garneer het gerecht met wat platte peterselie. Serveer het gerecht met een lekker glas bier erbij!

 14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.