7 minuten

Freekeh salade met bramen, blauwe kaas en champignonsoep

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een maaltijdsalade met bramen, blauwe kaas en freekeh: een geroosterde graansoort uit het Midden Oosten. Ze maakt er een romige champignonsoep bij.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 250 gr
    freekeh
  • 100 gr
    witte amandelen
  • 4
    uien
  • 200 gr
    bramen
  • 150 gr
    pittige blauwe kaas
  • 50 gr
    roomboter
  • 1
    bos platte peterselie
  • 1
    limoen
  • 2 el
    olijfolie
  • Voor de champignonsoep
    2
    tenen knoflook
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 1 tl
    chilipoeder
  • 250 gr
    champignons
  • 50 gr
    roomboter
  • 25 gr
    bloem
  • 2
    bouillonblokjes
  • 1 L
    water
  • 4 el
    crème fraîche
  1. Kook de freekeh volgens de aanwijzing op het etiket gaar. Giet af en laat het afkoelen.

  2. Snijd de uien zo dun mogelijk in halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de uienringen toe. Bak de uienringen kort en zet de warmtebron op de laagste stand. Laat de uienringen vervolgens heel rustig karamelliseren, terwijl je ze af en toe omschept.    

  3. Voor de champignonsoep: smelt de boter in de pan en voeg daar de bloem aan toe. 

  4. Giet de gekookte freekeh af en plaats dit gelijk in een grote ovenschaal.

  5. Hak de tenen knoflook fijn en fruit ze aan in de pan.

  6. Ondertussen snijd je de champignons door vieren en bak deze ongeveer vijf minuten mee. Voeg de chilipoeder en de oregano toe, blus het af met een liter water.

  7. Verkruimel twee bouillonblokjes erbij en kook de soep op een middelhoge pit, ongeveer tien minuten met de deksel op de pan. Serveer de soep uit met een lepel crème fraîche.

  8. Schep af en toe door de uien.

  9. Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Halveer de bramen, verbrokkel de kaas en hak de peterselie fijn. Meng alles in een ruime kom goed door elkaar. Behalve de uienringen, deze voeg je als laatst toe. Breng het op smaak met het sap van de limoen, olijfolie en eventueel nog wat zout naar smaak.

  10. Geniet van je freekehsalade en champignonsoep!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda