Freekeh salade met bramen, blauwe kaas en champignonsoep
Chef-kok Sharon de Miranda maakt een maaltijdsalade met bramen, blauwe kaas en freekeh: een geroosterde graansoort uit het Midden Oosten. Ze maakt er een romige champignonsoep bij.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
250 grfreekeh
-
100 grwitte amandelen
-
4uien
-
200 grbramen
-
150 grpittige blauwe kaas
-
50 grroomboter
-
1bos platte peterselie
-
1limoen
-
2 elolijfolie
-
Voor de champignonsoep2tenen knoflook
-
1 tlgedroogde oregano
-
1 tlchilipoeder
-
250 grchampignons
-
50 grroomboter
-
25 grbloem
-
2bouillonblokjes
-
1 Lwater
-
4 elcrème fraîche
-
Kook de freekeh volgens de aanwijzing op het etiket gaar. Giet af en laat het afkoelen.
-
Snijd de uien zo dun mogelijk in halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de uienringen toe. Bak de uienringen kort en zet de warmtebron op de laagste stand. Laat de uienringen vervolgens heel rustig karamelliseren, terwijl je ze af en toe omschept.
-
Voor de champignonsoep: smelt de boter in de pan en voeg daar de bloem aan toe.
-
Giet de gekookte freekeh af en plaats dit gelijk in een grote ovenschaal.
-
Hak de tenen knoflook fijn en fruit ze aan in de pan.
-
Ondertussen snijd je de champignons door vieren en bak deze ongeveer vijf minuten mee. Voeg de chilipoeder en de oregano toe, blus het af met een liter water.
-
Verkruimel twee bouillonblokjes erbij en kook de soep op een middelhoge pit, ongeveer tien minuten met de deksel op de pan. Serveer de soep uit met een lepel crème fraîche.
-
Schep af en toe door de uien.
-
Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Halveer de bramen, verbrokkel de kaas en hak de peterselie fijn. Meng alles in een ruime kom goed door elkaar. Behalve de uienringen, deze voeg je als laatst toe. Breng het op smaak met het sap van de limoen, olijfolie en eventueel nog wat zout naar smaak.
- Geniet van je freekehsalade en champignonsoep!!