Fried rice met pikant varkensvlees

Chef-kok Sharon de Miranda maakt voor vier personen een snelle maaltijd klaar. Ze maakt fried rice met pikant varkensvlees en bereidt daarbij ook verrassend groente: wortels op zuur. En natuurlijk met een watertje erbij, dat goed smaakt bij het pikante vlees, de rijst en de wortels: water met limoen.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 400 g
    gekookte rijst
  • 100 g
    diepvries doperwten
  • 2 el
    sesamolie
  • 2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    bosje selderij
  • 2
    eieren
  • 4
    el sojasaus
  • 300 g
    varkensvlees (lapjes)
  • 1
    el sambal badjak
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • 20 g
    geraspte gember
  • 1
    bouillonblokje
  • 2 dl
    water
  • 4 el
    ketjap manis
  • 1
    winterpeen
  • 1
    el suiker
  • 1
    dl appelcider azijn
  • 1 el
    geroosterde mosterdzaadjes
  • zout
  • olijfolie
  1. Snij de varkenslapjes in blokjes van ongeveer 2 cm dik. 

  2. Snipper 1 uitje en hak 1 teentje knoflook fijn. Verhit in een pan een beetje olie en fruit hierin de knoflook en het uitje.

     

  3. Vervolgens voeg je het vlees hier aan toe en roerbak dit even mee. Dan doe je de komijnpoeder, korianderpoeder en de sambal erbij, roer dit goed door en blus het af met de ketjap manis en het water.

  4. Verkruimel het bouillon blokje hier in en rasp er wat gember bij. Laat op een hoog vuurtje inkoken totdat je een mooie dikke jus hebt en je vlees is klaar.

     

  5. Voor de fried rice (gebakken rijst) kook je eerst de rijst zoals op de verpakking gaar.

     

  6. Snipper nog 1 ui en 1 teen knoflook en bak ze in een wok met wat sesamolie.

  7. Als de rijst gaar is voeg je dit toe aan de wok en bak  je alles op 2 min op hoog vuur. Blus het af met de sojasaus en doe de doperwten erbij. Bak het vervolgens nog 5 min verder op een laag vuurtje.

  8. Kluts de eieren los en bak ze in een pannetje tot een  roer ei. Als de eieren klaar zijn roer je deze door de gebakken rijst en verwijder je de wok van het vuur.

     

  9. Als laats snij je de selderij fijn en voeg je deze aan de gebakken rijst.

  10. Schil de winterpeen en was deze schoon. Snij er vervolgens met een dunschiller lange slierten van. 

  11. Neem een ruime kom en meng hierin de appelcider azijn samen met de suiker een beetje zout en de geroosterde mosterdzaadjes. Voeg de wortelslierten hieraan toe en laat dit 15 min intrekken.

     

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.