Recept: Galina Stoba met arroz miro

18 maart 2019
Waardeer: 
(Totaal: 25 stemmen)
Stilstaand beeld van Galina Stoba met arroz miro

Het is Arubadag en daarom maakt Sharon vandaag haar favoriete Antilliaanse gerecht: Galina stoba met Arroz moro, oftewel Antilliaanse kip met Antilliaanse rijst en gebakken banaan.

6 personen

Ingrediënten voor Galina Stoba met arroz miro

Ingrediënten Galina stoba 

  • 1 kg kippendijen
  • 3 paprika’s (groen-geel-rood)
  • 6 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 50 g pitloze groene olijven
  • 10 pitloze gedroogde pruimen
  • 1 el (zelfgemaakte) groentebouillon of 1 blokje
  • olie

Ingrediënten Arroz moro:

  • 400 g rijst
  • 400 g gekookte kidneybonen
  • 1 ui
  • 1 el (zelfgemaakte) groentebouillon
  • 1 tomaat
  •  2 el tomatenpuree
  • 2 el sojasaus (dik)
  • 1 half bosje verse koriander
  • 1 bakbanaan
  • 1 avocado
  • olie

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Ingrediënten shake:

  • 1 banaan
  • 5 dl kokosmelk
  • 250 gr bevroren ananas

 

Benodigdheden: staafmixer voor de shake

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het maken van de Galina stoba. Verwarm een braadslee met een scheutje olie, bak hierin de kippendijen goudbruin. Snij ondertussen de ui in halve ringen, hak de tenen knoflook fijn en voeg deze toe aan de pan met kip.

  2. 2

    Snij de tomaten in blokjes, de paprika in reepjes en voeg dit toe aan de pan. Voeg de komijnpoeder, (zelfgemaakte) groentebouillonpoeder en de nootmuskaat eraan toe. Laat dit 30 min met de deksel erop stoven op middelhoog vuur.

  3. 3

    Na 30 min stoven verwijder je de deksel van de pan, halveer je de pruimen en doe je deze samen met de olijven bij de kip. Laat alles nog 10 min koken zonder deksel op middelhoog vuur. 

  4. 4

    Ga verder met het maken van de Arroz moro, de Antilliaanse rijst. Laat een pan met de rijst vollopen met water. Roer met de hand de rijst los en giet af in een vergiet. Herhaal dit proces totdat het water niet meer troebel van kleur is. Voeg na de laatste keer afgieten 6 dl water toe aan de rijst met een snufje zout. De kunst is dat je straks geen zout proeft, maar wel dat de smaak van de rijst beter naar voren komt. Zet de pan met rijst zonder deksel op een gaspit op hoog vuur en draai het vuur naar de laagste stand, zodra het water begint te koken en doe een deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur staan. 

  5. 5

    Zet na 12 minuten het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten staan met het deksel op de pan. Roer de rijst eventueel los met een vork.

  6. 6

    Verhit een wok met een beetje olie en fruit hierin een gesnipperd uitje, 1 gehakt teentje knoflook en 2 blokjes gesneden tomaten. Fruit dit ongeveer 1 minuut en roer er vervolgens twee eetlepels tomatenpuree door. Spoel in de tussentijd de gekookte kidneybonen schoon in een vergiet en schud ze droog. Voeg de kidneybonen toe samen met de sojasaus en de groentebouillon. Verwarm dit, totdat het bijna kookt. Snij in de tussentijd de koriander fijn. Als de bonen bijna koken voeg je de rijst en de koriander toe en roer je dit op laag vuur goed door elkaar.

  7. 7

    Verhit een koekenpan met een scheutje olie. Snij de bakbanaan zonder schil in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bak de banaan als de olie heet is op een laag vuurtje om en om goudbruin. Laat de gebakken bakbanaan uitlekken op keukenpapier. Snij de avocado in plakjes en serveer deze uit bij het gerecht. 

  8. 8

    Maak tot slot de shake. Doe de ingrediënten bij elkaar en gebruik de staafmixer. 

Eet smakelijk!