3 minuten

Gazpacho van doperwtjes, venkelcrème en aardbeiensiroop

Culinair expert Alain Caron is in Stolwijk bij biologische geitenhouders Mart-Jan en Willy de Jong. Om te voorkomen dat hun geitenmelk op de grote hoop belandde, zijn ze er zelf een bijzonder, tintelend drankje mee gaan maken: rauwmelkse geitenkefir.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de crème van doperwten (1/4 liter)
    300 g
    verse doperwten
  • het harde deel van een kleine krop sla
  • 1
    half teentje knoflook
  • 1 dl
    extra vierge olie
  • 4 el
    water
  • voor de crème van venkel (1/4 liter)
    1
    grote venkel
  • 6 el
    room
  • 3 el
    olijfolie
  • zout en witte peper
  • Voor de aardbeiensiroop (4 el)
    250 g
    verse aardbeien
  • 1/4 l
    water
  • 1 el
    bruine suiker
  • 1
    druppel vanille essence
  • Voor de presentatie
    4 tl
    kaviaar van zeekraal
  • 100 g
    gekookte Japanse bonen
  • 8
    blaadjes munt, fijn gesneden
  • 1
    halve bergamot geraspt
  1. Voor de crème van doperwten blancheer je eerst de verse doperwten. Was en snij het harde deel van een kleine krop sla. Doe alle ingrediënten in een mixer en mix ze tot een zeer fijne massa. Passeer het door een fijne zeef en bewaar in de koelkast.

  2. Voor de crème van venkel snijd je een mooie, grote venkel in kleine stukjes. Bak de venkel in de olijfolie met zout en witte peper tot de stukjes glanzen. Doe de room erbij en laat 1 min koken. Mix alles en passeer door een fijne zeef. Laat afkoelen en doe in de koelkast.

  3. Ga verder met het maken van de siroop van aardbeien. Was de aardbeien. Doe alles in een kookpan en breng aan de kook. Kook ongeveer 8 min en laat daarna afkoelen. Passeer rustig door een keukendoek, zonder druk. Doe de siroop in de koelkast

  4. Om het gerecht af te maken schep je in het midden van een diep bord 2 el doperwtenpuree. Doe er wat Japanse bonen op. Vervolgens de venkelcrème in het midden en de zeewierkaviaar. Verspreid de gesneden munt er omheen. Dan rasp je de bergamot erover. Doe wat aardbeiensiroop er omheen. Serveer direct.

    TIP: Lekker bij een glas rauwmelkse geitenkefir!

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.