Geblakerde groenten met sleedoornjam

Culinair schrijver Nadia Zerouali is in een gevarieerd natuurgebied in Den Haag: Westduinpark. Dit is een van de lievelingsplekken van Edwin Cornelissen. Deze 'bosbaas' werkt bij Duurzaam Den Haag en is wildplukgids. Hij heeft toestemming om hier samen met Nadia te gaan wildplukken. Met sleedoornbes, look-zonder-look, teunisbloem, nagelkruid en judasoor kan je van alles koken. En dáár heeft Nadia nou juist weer veel verstand van.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten salade
    1
    kleine pompoen
  • 2
    zoete ardappels
  • 2
    grote vastkokende aardappels
  • 1
    bos lente-ui
  • peper en zout
  • frisgroene olijfolie
  • Ingrediënten salade
    50 g
    gepelde jonge walnoten (of ingemaakte groene walnoten)
  • granaatappelmelasse
  • barberrie bessen (gedroogd of vers)
  • eventueel paddenstoelen, wilde groene kruiden of groenten zoals rucola etc.
  • oude kaas
  • 1/2 kg
    blauwe bessen of bramen (of ingevroren sleedoorn bessen)
  • suiker of honing
  1. Breng de bessen of bramen met wat aanhangend water en eventueel suiker of honing naar smaak aan de kook en laat op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes pruttelen. Druk door een zeef, verwijder de schilletjes en laat de ‘jam’ afkoelen.

  2. Maak de groenten schoon en snijd de pompoen en aardappels in dunne plakjes. Snijd de bosui in de lengte in vieren. Bestrooi de plakjes aardappel aan beide kanten royaal met wat zout en dep ze droog. 

  3. Verhit een grilplaat of grilpan en blaker hierop op hoog vuur de groenten rondom gaar. Bestrooi met wat zout en peper.

  4. Hak de walnoten grof en meng er naar smaak wat granaatappelmelasse, peper en zout en een scheutje olijfolie door. 

  5. Serveer de geblakerde groenten op een plank of schaal. Doe de sleedoornjam en oude kaas er apart bij. Verdeel wat van de walnoten, barberrie en eventueel andere groene kruiden etc. over de groenten. Serveer lauwwarm.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.