Recept: Geblakerde groenten met sleedoornjam

16 november 2017
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Geblakerde groenten met sleedoornjam
Culinair schrijver Nadia Zerouali is in een gevarieerd natuurgebied in Den Haag: Westduinpark. Dit is een van de lievelingsplekken van Edwin Cornelissen. Deze 'bosbaas' werkt bij Duurzaam Den Haag en is wildplukgids. Hij heeft toestemming om hier samen met Nadia te gaan wildplukken. Met sleedoornbes, look-zonder-look, teunisbloem, nagelkruid en judasoor kan je van alles koken. En dáár heeft Nadia nou juist weer veel verstand van.
4 personen

Ingrediënten voor Geblakerde groenten met sleedoornjam

 
 

Ingrediënten salade

  • 1 kleine pompoen
  • 2 zoete aardappels
  • 2 grote vastkokende aardappels
  • 1 bos lente-ui
  • peper en zout
  • frisgroene olijfolie
  • 50 g gepelde jonge walnoten (of ingemaakte groene walnoten)
  • granaatappelmelasse
  • barberrie bessen (gedroogd of vers)
  • eventueel paddenstoelen, wilde groene kruiden of groenten zoals rucola etc
  • oude kaas

Ingrediënten jam

  • ½ kg blauwe bessen of bramen (of ingevroren sleedoorn bessen)
  • suiker of honing

 

 

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Breng de bessen of bramen met wat aanhangend water en eventueel suiker of honing naar smaak aan de kook en laat op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes pruttelen. Druk door een zeef, verwijder de schilletjes en laat de ‘jam’ afkoelen.

  2. 2

    Maak de groenten schoon en snijd de pompoen en aardappels in dunne plakjes. Snijd de bosui in de lengte in vieren. Bestrooi de plakjes aardappel aan beide kanten royaal met wat zout en dep ze droog. 

  3. 3

    Verhit een grilplaat of grilpan en blaker hierop op hoog vuur de groenten rondom gaar. Bestrooi met wat zout en peper.

  4. 4

    Hak de walnoten grof en meng er naar smaak wat granaatappelmelasse, peper en zout en een scheutje olijfolie door. 

  5. 5

    Serveer de geblakerde groenten op een plank of schaal. Doe de sleedoornjam en oude kaas er apart bij. Verdeel wat van de walnoten, barberrie en eventueel andere groene kruiden etc. over de groenten. Serveer lauwwarm.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter