8 minuten

Gehaktballen en krieltjes met Parmezaanse kaas

Chef-kok Ramon Brugman maakt een bord vol groenten met gehaktballetjes. En hij maakt de lekkerste krieltjes uit de oven. Bedekt in Parmezaanse kaas en een frisse yoghurtsaus met dille, bieslook en limoen. Dat gaat zeker weten op!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de krieltjes
    1 kg
    verse krieltjes
  • 150 gr
    Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • Voor de kruidensaus
    100 ml
    yoghurt
  • 1 teen
    knoflook
  • 1/2 bos
    bieslook
  • 1/2 bos
    dille
  • zout en peper
  • Voor de balletjes
    300 gr
    rundergehakt
  • 1/2
    ui
  • 1 teen
    knoflook
  • 1
    ei
  • 2
    beschuitjes
  • 4 takjes
    peterselie
  • zout en peper
  • Voor de saus
    1
    ui
  • 2 tenen
    knoflook
  • 125 gr
    gerookt spek
  • 1
    rode paprika
  • 4 stengels
    bleekselderij
  • 1
    courgette
  • 1 blikje
    tomaten blokjes
  • 1
    rode peper
  • 1
    citroen
  • 1/2 tl
    komijn
  • 2 tl
    gerookte paprika poeder
  • 2 blaadjes
    laurier
  • zout en peper
  1. Kook de krieltjes gaar in een pan met water en een beetje zout. Giet ze af en laat ze afkoelen. Snijd ze vervolgens doormidden.

  2. Rasp de kaas en strooi dit op een bakplaat met bakpapier. Leg de kriel met de binnenkant naar beneden op de bakplaat. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 35, maximaal 40 minuten. Haal ze uit de oven en keer de plaat om. Haal het bakpapier er vanaf en verdeel de kriel per stuk. (Ze plakken aan elkaar vast door de kaas)

  3. Voor de saus pureer je de knoflook en voeg je het bij de yoghurt. Snijd de kruiden fijn en meng ze er doorheen. Breng het op smaak met zout en peper.

  4. Snipper de ui en knoflook en meng ze met het gehakt. Verkruimel het beschuit en voeg er ei en specerijen aan toe. Breng op smaak met wat zout en peper. Roer het goed door elkaar en draai er balletjes van.

  5. Bak de balletjes bruin in een koekenpan met een scheutje olie.

  6. Snijd de ui en knoflook. Zet ze aan in een pan. Snijd alle groenten in blokjes en voeg ze samen met de specerijen toe. Blus ze af met het blikje tomatenblokjes. Voeg vervolgens het sap van de citroen en de gesneden rode peper toe. Laat dit 10 minuten stoven. Breng het op smaak met zout en peper.

  7. Meng de gehaktballetjes met de saus. Als de saus dik genoeg is zet je het vuur uit. Voeg de gehaktballen toe en laat even 5 minuten sudderen.

  8. Geniet van je krieltjes en gehaktballen!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.