Recept: Varkenskoteletten met krieltjes

26 november 2015
Waardeer: 
(Totaal: 6 stemmen)
Stilstaand beeld van Varkenskoteletten met krieltjes

Ramon maakt een betaalbare maaltijd waar je in een restaurant zó een fortuin voor zou neertellen: varkenskoteletten met krieltjes en als groente rode biet zoals je hem nog nooit eerder zag: gepoft! Alles in 1 oven, dus stiekem ook een beetje een makkelijke maaltijd…

4 personen

Ingrediënten voor Varkenskoteletten met krieltjes

Varkenskoteletten:
12-ribs speenvarken kotelet
1 teentje knoflook
Paar takjes verse tijm
Paar takjes verse rozemarijn

Bietjes:
6 rode bieten of 12 kleine rode bieten
Balsamicoazijn

Krieltjes:
300-400g krieltjes
Paar takjes verse tijm
Paar takjes verse rozemarijn
Teentje knoflook

Uienjus:
Scheut rode wijn
Balsamicoazijn
2 rode uien
2 tomaten
Teentje knoflook

Mierikswortel:
Mierikswortel
200g crème fraîche 

Olijfolie
Peper en zout

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

 1. 1

  Snij de krieltjes doormidden. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, zeezout en peper. Haal de blaadjes van de rozemarijn en strooi dit over de krieltjes. Steek de takjes tijm er hier en daar tussen en voeg het teentje knoflook toe.

 2. 2

  Doe ze in een oven van 160 °C voor ongeveer 30 minuten. Schud ze om de 5 minuten even om.

 3. 3

  Was de bietjes en snij ze in blokken als ze groot zijn. Kleine bietjes kun je heel laten. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en een scheutje balsamicoazijn. Voeg zout en peper toe en steek wat takjes tijm ertussen. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, op deze manier blijft het vocht erin en stomen ze gaar.

 4. 4

  Snij met een scherp, dun mes een stuk van het spek van het vlees eraf. Dit doe je door duwend op je mes langs de botjes te gaan. Kerf het overige spek in zodat het goed kan garen. Bestrooi met wat peper.

 5. 5

  Schroei het vlees in een druppel olie aan alle kanten even dicht en begin bij de spek-kant met bakken.

 6. 6

  Snij een klein stuk van de mierikswortel en schil dit. Rasp dit en voeg bij de crème fraîche. Voeg een snuf zout, een beetje peper toe en een druppel olijfolie toe, roer door en zet in de koelkast.
   

 7. 7

  Als het vlees is dichtgeschroeid kan het samen met het bakvet mee in de ovenschaal. Snij de tomaten in blokjes en voeg deze toe, samen met wat takjes tijm en blaadjes rozemarijn.

 8. 8

  Haal de krieltjes uit de oven en doe het vlees erin. Dit moet er 25 minuten in.
   

 9. 9

  Pel twee rode uien en snij ze in halve ringen. Zet deze aan in olijfolie en voeg een fijngesneden teentje knoflook toe. Als de uien glazig zijn, voeg je een scheut rode wijn toe, tot ze net onder staan. Schenk er nog een scheutje balsamicoazijn bij en laat dit langzaam inkoken.
   

 10. 10

  Als het vlees klaar is laat je het rusten onder aluminiumfolie. Doe nu de krieltjes weer even terug in de oven.
   

 11. 11

  Voeg het vocht van het vlees bij de uienjus. Laat dit verder inkoken en bindt eventueel af met wat bloem of maïzena. Nog wat zout en peper en de jus is klaar!

 12. 12

  Prik met een vork in de bietjes; als ze geen weerstand bieden, zijn ze gaar. Snij ze doormidden en verdeel ze over een groot bord of grote schaal en doe hetzelfde met de krieltjes. Haal nog wel even de takjes tijm eruit.
   

 13. 13

  Snij de varkenskoteletten tussen de ribbetjes door in mooie stukken. Verdeel deze ook over de schaal en verdeel de uienjus en mierikswortelcrème in hoopjes over de schaal.

Eet smakelijk!