12 minuten

Gele rijst met gamba's en een salade van tomaat en kruidensalsa

Een heerlijk zomers gerecht! Onze Chef-kok Ramon maakt gele rijst met gamba's en geroosterde paprika's van de BBQ. Perfect voor de laatste zomeravonden wanneer je even wilt wegdromen naar Spanje. 

Gerecht Vis
Bereidingstijd 50 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de rijst:
    250 gr
    basmatirijst
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    rode paprika's
  • 300 gr
    gamba's
  • 1 el
    gerookte paprikapoeder
  • 1 el
    kerriepoeder
  • 1
    citroen
  • 500 ml
    groentebouillon
  • ¼
    bos verse peterselie
  • ¼
    bos verse bieslook
  • Salade geroosterde ui en tomaat
    2
    rode uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 4
    tomaten
  • 1 el
    bruine suiker
  • ½
    chorizoworst
  • handje macadamia noten
  • ¼
    bos verse bieslook
  • Salsa van kruiden en krokant spek
    ¼
    bos verse bieslook
  • ¼
    bos verse dille
  • ¼
    bos verse munt
  • ¼
    rode peper
  • 1
    rode ui
  • 1
    citroen
  • 4
    spekreepjes
  • 100 ml
    olijfolie
  1. Week de gele rijst 10 minuten in koud water, laat het daarna uitlekken op een zeefje. Rooster ondertussen de paprika's en pof de rode ui en knoflook op de BBQ. Leg de plakjes spek in de pan en bak tot ze krokant zijn. Laat ze even afkoelen op een bord. 

  2. Snijd twee teentjes grof en rasp de citroenschil. Zorg ervoor dat de pan heet is als je de gamba's gaat bakken, dan behoud je het beste de smaak. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de knoflook kort, doe de gamba's erbij en leg ze goed plat in de pan. 

  3. Blus af met een beetje citroensap en olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en de citroenrasp. Schud het lekker door elkaar en laat afkoelen op een bord.

  4. Daarna kunnen de paprika's, ui en knoflook van de BBQ. Laat deze even afkoelen. 

  5. Snijd de chorizo in kleine stukjes en pel de gepofte knoflook, snijd deze ook in kleinere stukjes. Giet een klein scheutje olijfolie in de pan en voeg de chorizo, ui en knoflook toe. Snijd ondertussen de paprika's in kleine stukjes en voeg ze toe in de pan met de kerriepoeder en gerookte paprikapoeder. 

  6. Rasp nog wat gember eroverheen, voeg de rijst en de eetlepel suiker toe. Giet de bouillon erbij en maak van een rond stuk bakpapier een deksel op de inhoud van de pan. Laat dit ongeveer 12 minuten pruttelen.

  7. Snijd de tomaten in plakjes en de ui in ringetjes en leg deze op een bord. Pel 2 tenen gerookte knoflook en maak plat tot een puree, verspreid deze over de tomaten en ui. Hak het spek, dille, peterselie en bieslook fijn en doe het in een kom. Snijd de rode peper in plakjes en voeg het erbij in de kom met wat olijfolie. Breek de macadamia noten en strooi over de tomaten en ui. 

  8. Check of de rijst gaar is, laat het in de pan en leg de gamba's erop. Garneer de pan met rijst en gamba's met fijn gesneden bieslook en peterselie en citroenpartjes. En garneer de tomaten met ui met de kruidensalsa. 

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.