Ovenschotel met gerookte spekjes, chorizo, geraspte kaas en zoete aardappel
Deze schotel met gerookte spekjes, chorizo, een pittig pepertje, zoete aardappels en geraspte kaas met boerenkool is op en top comfort food en bomvol groenten! Dát wil je! Lekkere frisse tomatensalade erbij en je kan zo aan tafel.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
500 gzoete aardappelen
-
500 gaardappelen
-
500 ggesneden boerenkool
-
250 gchorizo
-
250 ggeraspte kaas
-
100 ggerookte spekblokjes
-
30 gboter
-
2rode uien
-
1 elgrove mosterd
-
1 dlkookroom
-
1Spaanse peper
-
•nootmuskaat
-
•peper en zout
-
Voor de garnering6grote tomaten
-
3 elbalsamicoazijn
-
•olijfolie
-
Schil en snijd de zoete aardappels en aardappelen in stukken en spoel ze schoon. Kook ze twintig minuten in een grote pan met een ruime hoeveelheid water en wat zout. Na de twintig minuten voeg je de boerenkool toe en kook je alles nog vijftien minuten gaar.
-
Verhit een koekenpan en bak hierin de spekjes goudbruin en krokant. Ondertussen snij je de chorizo in plakjes en snipper je de rode uien en snijd je de Spaanse peper. Bak de chorizo, de uitjes en de peper twee minuten mee met de spekblokjes.
-
Giet de aardappelen met de boerenkool af. Verwarm de kookroom in een steelpan en stamp met een pureestamper in de tussentijd de aardappelen met de boerenkool tot een stamppot. Voeg de boter en mosterd toe. Schenk de warme kookroom erbij, totdat je de gewenste dikte hebt.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenschaal in met een klein beetje boter en verdeel de helft van de boerenkoolstamppot op de bodem. Verdeel daarop de gebakken chorizo met spekblokjes en hierop verdeel je de rest van de boerenkool. Strooi de geraspte kaas erover en bak de ovenschotel 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Als laatste strooi je er wat nootmuskaat naar wens op.
-
Serveer deze heerlijke ovenschotel uit met wat partjes tomaat om smaak gemaakt met balsamicoazijn en olijfolie.
- Eet smakelijk!