Ramon's paella

De uitdrukking 'het is vlees noch vis' gaat bij Ramons kookkunsten zelden op. Sterker nog: hij bewijst vandaag het overtuigende tegendeel: het is vlees én vis. Hij maakt namelijk paella. Naast vlees en vis gaat daar nog veel meer lekkers in, de Spanjaarden zijn niet voor niets zo trots op hun nationale gerecht!
Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten voor de paella
    2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 4
    grote tomaten
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 2
    rode paprika's
  • 4
    kippendijen
  • 100 g
    chorizo
  • 1/2
    bosje peterselie
  • 1 tl
    gerookte paprika poeder
  • 1 tl
    saffraan
  • 150 g
    diepvries doperwten
  • 12
    kleine gamba's
  • 500 g
    mosselen
  • 500 g
    vongole of kokkels
  • 2
    tubes inktvis
  • 3
    citroenen
  • 350 g
    paëlla rijst
  • 1500 ml
    kippenbouillon
  • 8
    takjes tijm
  • Ingrediënten voor de bouillon
    2
    kippenbouten
  • 2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    winterpenen
  • 1
    prei
  • 1/2
    knolselderij
  • 2
    laurierblaadjes
  • 6
    peperkorrels
  • zout
  • Ingrediënten voor de gamba’s
    8
    grote gamba's
  • 2
    tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout/peper
  • citroen
  1. Eerst maak je een bouillon voor de paella. Was alle groenten goed en hak deze in stukken.
     

  2. Zet de kip op met koud water en breng langzaam aan de kook. Als hij bijna kookt, zet je het gas zacht en haal je het schuim van het vocht af. Dan voeg je de groenten en kruiden toe. Laat dit een half uur tot een uur zachtjes trekken.

  3. Zeef de bouillon. Hij is klaar voor gebruik.

  4. Maak nu de paella. Snij de ui, knoflook, paprika, tomaten en chorizo in blokjes.

  5. Doe een beetje olijfolie in de pan en voeg hier de ui, knoflook en chorizo aan toe. Bak dit even kort aan. Voeg de tomaten, puree en paprika toe.

  6. Snij de kip in blokjes en voeg deze ook toe. Als de kip gaar is, voeg je de specerijen toe. 

  7. Doe ook de rijst in de pan en roer even goed door. Voeg nu de bouillon toe en roer alles even goed door elkaar. Breng de paella nu zachtjes aan de kook. 

  8. Als het vocht kookt, zet je het vuur gelijk zacht zodat het zachtjes pruttelt. Doe de tijm en de doperwtjes in de pan. Spoel ondertussen de gamba's en de vongole/kokkels af. Snij de inktvis in dunne reepjes.

  9. Als je ziet dat de bouillon al aardig opgenomen is door de rijst, proef je of de rijst al bijna gaar is. Is dat niet het geval, voeg je nog een beetje bouillon toe. Als hij wel bijna gaar, voeg je de inktvis toe. Verdeel deze over de pan. Doe dit ook met de kleine gamba's en vongole/kokkels. 

  10. Als de mosselen en vongole/kokkels mooi open staan, is de paella klaar. Maak het geheel af met stukken citroen en strooi er gehakte peterselie over heen.

  11. Om het gerecht echt af te maken bakken we er nog een paar lekkere grote gamba's bij. Snij de knoflook in dunne plakjes. Laat een pan goed heet worden. Doe er olijfolie in en rooster de plakjes knoflook.

  12. Voeg de grote gamba's toe en bak ze op hoog vuur goed aan. Knijp er een citroen op uit. Voeg zout en peper toe en als laatst een handje gehakte peterselie. Leg de gebakken gamba's in het midden van de pan paella.

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.