8 minuten

Gepocheerde peer

Chef-kok Ramon Brugman pakt feestelijk uit met een dessert met gepocheerde peer, hangop en een bijzondere garnering van granaatappel en pistache, alvast ter inspiratie voor de feestdagen of gewoon voor iedereen die niet op de feestdagen kan wachten en nu al zin heeft in wat lekkers.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Peer
    4
    peren
  • 500 ml
    witte wijn
  • 175 g
    suiker
  • 1
    schil sinaasappel
  • 1
    schil citroen
  • 2
    steranijs
  • 1
    vanillestokje
  • 2
    kardemom
  • 1/2 tl
    kaneelpoeder
  • Hangop
    1 l
    boeren volle yoghurt
  • 200 g
    suiker
  • 1
    vanillestokje
  • 1
    rasp van citroen
  • 1
    rasp van sinaasappel
  • Koekkruim
    100 g
    boter
  • 100 g
    bruine suiker
  • 150 g
    bloem
  • 1 tl
    vijf kruidenpoeder
  • Kataifi (= gesponnen deeg wat je bij een Turkse supermarkt kan kopen)
    Poedersuiker
  • Garnering
    Pistachenootjes
  • 1
    granaatappel
  1. Schil de peren en zet ze apart. 

  2. Doe de rest van ingrediënten in een pan en roer goed door. 

  3. Doe de peren in de pan en breng het geheel aan de kook. Als het kookt laat je de peren 1 minuut doorkoken en daarna laat je de peren afkoelen in het vocht. 

  4. Als de peren koud zijn haal je ze uit het vocht. Kook het vocht in tot een siroop. 

  5. Haal de peer door de siroop voor je deze serveert. De bedoeling is dat een laagje van de siroop aan de peer blijft plakken. 

  6. Laat voor de hangop de yoghurt een nacht in een doek hangen en laat die volledig uitlekken. 

  7. Haal de dikke yoghurt uit de doek en roer er de suiker, het merg van het vanillestokje en de rasp van de citroen en sinaasappel doorheen. 

  8. Doe de hangop in een spuitzak. Spuit de hangop in een rondje op een bordje en plaats daar een peer op.

  9. Snij de boter in kleine blokjes. Doe de blokjes in een keukenmachine en doe de suiker, bloem en kruiden erbij en draai het tot er een kruimeldeeg overblijft. 

  10. Verdeel de kruimels op een bakplaat en bak deze in ongeveer 12 minuten op 180 graden. Laat ze goed afkoelen en maal het dan tot poeder.

  11. Trek de kataifi iets uit elkaar en leg deze op een bakplaat met bakpapier.

  12. Doe er een beetje poedersuiker over en bak de kataifi ongeveer 8 minuten tot het net bruin begint te worden.

  13. Hak de pistachenootjes fijn en haal de pitjes uit de granaatappel. Strooi wat van beide over het gerechtje.

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.