7 minuten

Bietensoep met een broodje makreelmousse

Onze chef Sharon de Miranda maakt een stevige bietensoep. En dat is niet alles. Ze maakt er een smaakvol broodje met makreelmousse bij. Lekker én betaalbaar!
Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de bietensoep
    250 g
    kruimige aardappels
  • 500 g
    gekookte rode bieten
  • 1
    ui
  • 2 tenen
    knoflook
  • 2 cm
    gember
  • 1 tl
    karwijzaad
  • 1 l
    water
  • 2
    groentebouillonblokjes
  • 125 g
    crème fraîche
  • 15 g
    platte peterselie
  • olie
  • Voor het broodje makreelmousse
    4 plakken
    oerbrood (bruin)
  • 1
    makreelfilet
  • 1
    sjalotje
  • 2 el
    mayonaise
  • 1 el
    crème fraîche
  • 4 el
    kappertjes
  • sap van een limoen
  • 1 bos
    kervel
  • zout en peper
  • olie
  1. Schil en snijd de aardappels in stukken van ongeveer 3 cm groot. Schil en snijd de gekookte bieten in stukken. Snipper de ui en hak de tenen knoflook en gember fijn. 

  2. Neem een soeppan en verwarm de olie. Bak de uien, knoflook en het karwijzaad. Voeg vervolgens de gember, aardappels en bieten toe, bak voor ongeveer 3 min. Blus af met het water en voeg de groentebouillonblokjes toe en kook het 15 min op een laag pitje.

  3. Ga ondertussen verder met het maken van de makreelmousse. Snijd het sjalotje. Maak de makreel schoon en verwijder eventuele graten. 

  4. Mix in een keukenmachine de makreel, het sjalotje, de mayonaise, de crème fraîche, 1 eetlepel van de kappertjes, een beetje kervel en het sap van de limoen. Mix tot er een mooie mousse ontstaat en breng op smaak met peper en zout.

  5. Voor de soep hak je de peterselie fijn en pureer je deze met de staafmixer door de crème fraîche. Pureer de bietensoep met de staafmixer tot een egale soep.

  6. Toast de plakken oerbrood in een grillpan. Smeer de plakken in met de makreelmoes. Verspreid er wat blaadjes kervel over. 

  7. Verwarm een flinke laag olie in een hapjespan tot 175 graden en frituur de 3 eetlepels kappertjes krokant en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Verdeel de gefrituurde kappertjes over de plakken brood.

  8. Doe een lepel van de peterselie crème fraîche in de soep. Serveer de bietensoep samen met het geroosterde brood met makreelmousse.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.