Bietensoep met een broodje makreelmousse
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de bietensoep250 gkruimige aardappels
-
500 ggekookte rode bieten
-
1ui
-
2 tenenknoflook
-
2 cmgember
-
1 tlkarwijzaad
-
1 lwater
-
2groentebouillonblokjes
-
125 gcrème fraîche
-
15 gplatte peterselie
-
•olie
-
Voor het broodje makreelmousse4 plakkenoerbrood (bruin)
-
1makreelfilet
-
1sjalotje
-
2 elmayonaise
-
1 elcrème fraîche
-
4 elkappertjes
-
•sap van een limoen
-
1 boskervel
-
•zout en peper
-
•olie
-
Schil en snijd de aardappels in stukken van ongeveer 3 cm groot. Schil en snijd de gekookte bieten in stukken. Snipper de ui en hak de tenen knoflook en gember fijn.
-
Neem een soeppan en verwarm de olie. Bak de uien, knoflook en het karwijzaad. Voeg vervolgens de gember, aardappels en bieten toe, bak voor ongeveer 3 min. Blus af met het water en voeg de groentebouillonblokjes toe en kook het 15 min op een laag pitje.
-
Ga ondertussen verder met het maken van de makreelmousse. Snijd het sjalotje. Maak de makreel schoon en verwijder eventuele graten.
-
Mix in een keukenmachine de makreel, het sjalotje, de mayonaise, de crème fraîche, 1 eetlepel van de kappertjes, een beetje kervel en het sap van de limoen. Mix tot er een mooie mousse ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
-
Voor de soep hak je de peterselie fijn en pureer je deze met de staafmixer door de crème fraîche. Pureer de bietensoep met de staafmixer tot een egale soep.
-
Toast de plakken oerbrood in een grillpan. Smeer de plakken in met de makreelmoes. Verspreid er wat blaadjes kervel over.
-
Verwarm een flinke laag olie in een hapjespan tot 175 graden en frituur de 3 eetlepels kappertjes krokant en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Verdeel de gefrituurde kappertjes over de plakken brood.
-
Doe een lepel van de peterselie crème fraîche in de soep. Serveer de bietensoep samen met het geroosterde brood met makreelmousse.
- Eet smakelijk!