Geroosterde prei met kleurrijke tomaten en geraspte Scamorza
Onze culinair expert Alain Caron maakt een heerlijke tomatensalade met Scamorza, een peervormige kaas van volle melk. Hij serveert het met geroosterde prei en een citroen-tijmdressing. Dat maakt het gerecht fris en licht, perfect als voorgerecht of als bijgerecht bij een maaltijd.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
Aantal personen 4-
3preien (alleen het witte deel)
-
7tomaten (in verschillende kleuren)
-
1bol Scamorza
-
3sjalotten
-
6 elextra vierge olijfolie
-
1citroen
-
5takjes tijm
-
•zout en peper
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het witte gedeelte van de preien in stukken van ongeveer 5 cm. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en rooster de hele preien 40 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Haal daarna de binnenkant eruit en snijd die in stukken van 5 cm.
-
Maak aan de onderkant van elke tomaat een kruisje. Dompel ze 20 seconden onder in kokend water, spoel ze daarna af in ijswater en trek het velletje eraf. Laat de tomaten uitlekken op keukenpapier.
-
Snipper de sjalotjes fijn en meng ze in een kom met de tijmblaadjes, 5 el olijfolie, het sap van 1 citroen, zout en peper. Laat dit minstens 10 minuten marineren.
-
Snijd de prei in de lengte doormidden zodat je dunne, platte stukken krijgt. Leg ze als een waaier in het midden van elk bord. Snijd de tomaten in plakjes van ongeveer 2 mm dik. Leg om en om een plakje tomaat en een stukje prei op elkaar.
-
Giet wat van de dressing over het gerecht, rasp de Scamorza er royaal overheen en serveer direct.
- Geniet van deze heerlijke salade!