4 minuten

Gegrilde prei met kruidige paprikadip

Chef-kok Rosah van Schendelen reist af naar Oirschot. Hier ontmoet ze groenteteler Joost die helemaal stapelgek is op prei. Rosah ontdekt wat er zo speciaal aan zijn prei is. Ze roostert prei en maakt hierbij een kruidige Spaanse dip.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 2
    middelgrote preien
  • 1
    handje geroosterde amandelen
  • 1
    handje geroosterde hazelnoten
  • 1
    handje cherrytomaten
  • geroosterde rode paprika's
  • 2 el
    sherry azijn
  • 1 tl
    gerookte paprikapoeder
  • paar takjes verse peterselie
  • 1
    teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • zout
  • peper
  1. Snijd de prei in twee of drie stukken en spoel goed schoon onder de kraan.

  2. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook hierin de schoongemaakte prei totdat ze ietwat zacht aanvoelen. Haal ze uit het water en laat even kort uitlekken in een zeef.

  3. Voor de romescosaus rooster je in de oven cherrytomaatjes, paprika en knoflook in wat olie met zout. 

  4. Doe deze geroosterde ingrediënten in een blender of keukenmixer en mix even. 

  5. Doe de helft van het mengsel in een kom. Bij de andere helft in de blender voeg je geroosterde hazelnoten en amandelen toe. Die kan je zo kopen of je roostert ze kort even lichtbruin in een pan. Mix alles weer.

  6. Breng op smaak met de gerookte paprikapoeder, fijngesneden peterselie, zout, peper en sherry azijn. Als je saus met noten te dik is, kan je wat van de saus uit de extra kom halen. De saus is nu al lekker om te eten, maar de smaken komen nog beter tot hun recht als je de saus even een paar minuten roerbakt op middelhoog vuur.

  7. Verhit een grillpan op hoog vuur en schenk een klein scheutje olijfolie over de prei. Grill de stukken prei totdat ze allemaal mooie grillstrepen hebben.

  8. Leg de stukken prei op een bord, breng op smaak met grof zout en peper en schenk hierover royaal de heerlijke zoetzure romesco saus.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Onze chef-koks Rosah van Schendelen en Sharon de Miranda | Foto: Sheena Schouwink