Recept: Gestoofde pompoen met tomatensalade

7 november 2017
Waardeer: 
(Totaal: 60 stemmen)
Stilstaand beeld van Gestoofde pompoen met tomatensalade
Chef-kok Sharon de Miranda zorgt voor een betaalbare maaltijd. Ze gebruikt een nu volop verkrijgbare pompoen voor een heerlijk gerecht. De pompoen stooft ze en mengt deze met onder meer blokjes gebakken spek, gember en ui. Erbij serveert ze een heerlijke tomatensalade en zilvervliesrijst. Voor de vegetarische variant kun je de spekblokjes weglaten.
4 personen

Ingrediënten voor Gestoofde pompoen met tomatensalade

Voor de gestoofde pompoen:

  • 400 g pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 tomaat
  • 20 g gember
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 1 bouillonblokje
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 bosje selderij
  • 200 g zilvervliesrijst
  • water
  • peper
  • handje rozijnen

Voor de tomatensalade:

  • 6 grote rijpe tomaten
  • 4 el balsamico azijn
  • 2 augurken
  • 1 rode ui
  • olijfolie
  • snufje zout
  • bosje platte peterselie

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Schil de pompoen en verwijder de pitjes. Snij de pompoen in stukken van ongeveer 3 cm.

  2. 2

    Verhit in een hoge koekenpan of wok de blokjes spek.

  3. 3

    Snij in de tussentijd de tomaten in blokjes, snipper het uitje en hak de knoflook en gember fijn.

  4. 4

    Als de spekblokjes goudbruin zijn voeg je het gesnipperde uitje, de knoflook, gember, de gesneden tomaat en de pompoen er bij. Roer het geheel even goed door.

  5. 5

    Als laatste voeg je de 2 lepels tomatenpuree er door heen en roer het even goed. Blus het vervolgens af met wat water totdat de pompoen net onder water ligt.

  6. 6

    Doe het bouillonblokje erbij en laat dit ongeveer 15 min stoven. Mocht het na die 15 minuten nog te vochtig zijn laat het dan nog even inkoken.

  7. 7

    Verwijder de pan van het vuur, hak het bosje selderij fijn en roer dit als laatst er door heen. 

  8. 8

    Maak daarna de tomatensalade. Snij hiervoor de tomaten in partjes, de rode ui in halve ringen en hak de peterselie fijn.

  9. 9

    Meng het in een ruime kom en maak het op smaak met de balsamico azijn, een snufje zout en de olijfolie.

  10. 10

    Kook de zilvervliesrijst. Wel ondertussen de rozijnen in wat water.

  11. 11

    Als de rijst gaar is. Knijp je het vocht uit de rozijn en roer je deze door de rijst.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter