3 minuten

Gestoomde kabeljauw met pittige sambal en een frisse salade

Chef-kok Rosah van Schendelen stoomt kabeljauw in bananenblad. Lekker met sambal van de scherpste pepers van het land! Om het af te blussen een frisse salade van watermeloen.
Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Citroensambal
  • 800 g
    kabeljauw
  • 4
    bananenbladeren
  • 8
    kaffir limoenbladeren
  • Voor de watermeloen salade
    1/2
    watermeloen
  • 1/2 bos
    koriander
  • 1/2 bos
    munt
  • sap en schil van 4 limoenen
  • 1
    bosui
  • zout
  • 100 ml
    kokosmelk
  • 90 g
    honingpinda's
  1. Stoom de bananenbladeren kort in een stoommandje zodat ze wat zachter worden. Snijd de kabeljauw in vier mooie porties. Leg de kabeljauw in het midden van het bananenblad. Smeer de kabeljauw in met een hoeveelheid sambal naar smaak en leg hierop twee kaffir limoenbladeren. Vouw de bananenbladeren dicht en zet ze vast met behulp van een satéprikker. De kabeljauw wordt nu lekker gemarineerd.

  2. Snijd ondertussen de watermeloen tot kleine blokjes. Snijd de koriander, munt en bosui fijn. Breng de salade op smaak met het sap en de rasp van de limoen, kokosmelk en zout. Koel de salade terug in de koelkast, hierdoor wordt deze nog frisser. 

  3. Breng een klein laagje water aan de kook en een stoommand op de pan. Plaats hierin de kabeljauw pakketjes en sluit de stoommand met de deksel. Stoom de kabeljauw gaar in 3 tot 4 minuten, afhankelijk van de dikte. Zodra het pakketje stevig aan voelt, is de kabeljauw gaar. 

  4. Plaats de pakketjes op de borden, haal de prikker er uit en vouw ze open. Verwijder de kaffir bladeren. Serveer de pikante kabeljauw met de frisse watermeloen salade en maak af met fijngehakte pinda’s.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.