Recept: Gebakken kabeljauw met grottenham

28 oktober 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Gebakken kabeljauw met grottenham
Roger Offermans wil de oorspronkelijke smaak van fruit en groenten behouden en doet dat door ze te wecken. Zo maakt hij jams, dressings en chutney. Verder heeft hij in een grot een bijzondere plek om hammen te laten rijpen. Samen met culinair expert Alain Caron plukt hij pruimen, waarna Alain met de chutney en ham een prachtig gerecht maakt.
4 personen

Ingrediënten voor Gebakken kabeljauw met grottenham

  • 640 gr. Kabeljauw (160 gr pp)
  • Dun gesneden plakjes Geulhemmer grottenham
  • 280 gr. Krieltjes 
  • Verschillende kleuren kerstomaten
  • Basilicumdressing
  • 120 gr. verse pruimen
  • 120 gr.  pruimenchutney van pruimen en rode ui
  • Bosje verse basilicum
  • bloemen
  • Droge witte wijn
  • Klontje boter
  • zout en peper
  • notenolie


Voor een halve liter Gazpacho saus

  • ¼ liter tomatensap
  • 2 eetl. azijn
  • 1 sjalotje
  • 150 gr. komkommer
  • 50 gr. brood
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het maken van de gazpacho saus. Doe alle ingrediënten in een blender en passeer het vervolgens door een dunne zeef. De gazpacho is alvast klaar.

  2. 2

    Snij de krieltjes in vieren. Snij de tomaten in tweeën en haal de pitjes eruit. 

  3. 3

    Bak de aardappeltjes in een klein beetje notenolie en zout en peper. Als ze klaar zijn leg je ze in een bakje en hou je ze even apart.  

  4. 4

    Pak de kabeljauw in met de plakjes grottenham en bak het in een klein beetje notenolie. 

  5. 5

    Als de kabeljauw gaar is doe je de aardappeltjes erbij met een klontje boter en laat je het nog even pruttelen. 

  6. 6

    Meng de gesneden tomaatjes met de basilicumdressing, voeg er wat verse basilicum aan toe en maak op smaak met peper en zout.
     

  7. 7

    Snij de verse pruimen in smalle partjes en meng het met de pruimenchutney. 

  8. 8

    Maak nu de borden op. Begin met een beetje pruimen chutney in het midden van het bord en leg daar bovenop de kabeljauw en daarop wat tomaatjes. Leg er wat aardappeltjes omheen en drapeer er wat gazpacho omheen.

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter