Geurige rijst met avocadodip en krokante kikkererwten
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
voor de basmatirijst400 gbasmatirijst
-
10draadjes saffraan
-
50 grozijnen
-
6kardemompeultjes
-
1 teenknoflook
-
1ui
-
2steranijs
-
2 tlkurkumapoeder
-
2kaneelstokjes
-
voor de kikkererwten400 ggekookte kikkererwten
-
2 elbloem
-
1 tlgerookte paprikapoeder
-
1 tlkerriepoeder
-
1 tlkorianderpoeder
-
•zout
-
•olie
-
voor het avocadosausje2avocado's
-
1ui
-
1 teenknoflook
-
1ui
-
1Spaanse peper
-
1limoen
-
4 elkokosmelk
-
•zout
-
benodigdheden•keukenmachine
-
Verhit een ruime pan met wat plantaardige olie en snijd ondertussen de uien in blokjes. Bak in de pan als eerste de kaneelstokjes, steranijs en kardemom. Snijd ook alvast de knoflook klein. Als je de specerijen ruikt, voeg je de uien, de kurkumapoeder en de knoflook toe. Doe ook de rijst in de pan en roer alle ingrediënten goed door de rijst heen.
-
Voeg voordat je de rijst gaat koken, de rozijnen toe. Schenk dan het water in de pan, tot ongeveer een vingerkootje boven het rijst. Dat is genoeg. Voeg de saffraan toe, met droge handen. Breng het geheel aan de kook. Zodra er putjes in de rijst vallen, verwijder je de pan van het vuur en laat je het nog 10 minuten nagaren met de deksel er op.
-
Giet de kikkererwten af en spoel ze af onder koud stromend water. Droog de kikkererwten vervolgens met een theedoek. Breng de kikkererwten op smaak met de paprikapoeder en de korianderpoeder. Voeg ook de bloem toe aan de kikkererwten en roer het geheel goed om. Verhit een klein scheutje olie in een pan op het vuur en bak de kikkererwten goudbruin en krokant.
-
Snijd de ui, de knoflook en een halve Spaanse peper klein. Lepel de avocado's uit. Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de ui, knoflook en de Spaande peper in een maatbeker. Snijd de limoen en voeg het sap van de hele limoen en de kokosmelk toe. Pureer het geheel met een staafmixer tot een lichte, groene saus.
-
Doe wat basmatirijst op een bord. Schep hier de kikkererwten overheen. Maak het geheel af met een paar schepjes avocadosaus. Eventueel kun je nog wat plakjes van de Spaanse peper over het gerecht heen strooien.
- Eet smakelijk!