Recept: Gevulde dadels en dadel-shake

23 januari 2018
Waardeer: 
(Totaal: 6 stemmen)
Stilstaand beeld van Gevulde dadels en dadel-shake

Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet de vrienden Jochem en Yousef. Tijdens een handelsmissie ontmoet Jochem uit Nederland jaren geleden Yousef uit Saoedi-Arabië. De mannen worden vrienden. Jochem bezoekt op uitnodiging van Yousef een dadelkwekerij in Saoedi-Arabië. De dadels vallen zo in de smaak dat het idee ontstaat om deze vruchten naar het westen te halen. De biologische en op een verantwoorde manier geteelde dadels zijn inmiddels hier een gewaardeerde delicatesse. De vriendschap tussen Jochem en Yousef slaat een brug tussen culturen en werpt letterlijk en figuurlijk vruchten af. Oost en west vinden elkaar door de dadels.

3 personen
15 stuks

Ingrediënten voor Gevulde dadels en dadel-shake

Dadel-avocadoshake met kardemom (3 personen)

  • 4 kardemompeultjes
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 banaan
  • 8 ontpitte dadels
  • dadelsiroop
  • 1 l ijskoude ongezoete amandelmelk

Gevulde dadels met pistache-rozenspijs (15-20 stuks)

  • 95 g gepelde pistachenootjes
  • 2-3 el pistacheolie
  • zoutflakes
  • 6 el dadelpasta
  • ca. 15-20 ontpitte dadels
  • rozenwater
  • gedroogde rozenknopjes

 

​*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Maak de shake. Haal de zaadjes uit de peultjes en stam deze fijn in een vijzel.

     

  2. 2

    Halveer de avocado’s en verwijder de pit, schil en snij in stukjes. Pel de banaan en snij in stukjes. Halveer de dadels.



     

  3. 3

    Pureer met een staafmixer of in een blender de avocado met de dadels, banaan, kardemom, een scheutje dadelsiroop en de amandelmelk tot een schuimige shake. 

  4. 4

    Voeg naar smaak eventueel nog meer dadelsiroop toe en mocht je het te zoet vinden, een beetje citroen- of limoensap kan het net dat nodige frisse geven.

  5. 5

    Maar de vulling voor de dadels door de pistachenootjes in een het bakje van de staafmixer of in een keukenmachine fijn te malen. Voeg net zoveel pistacheolie toe totdat je een zachte spijs hebt.

     

  6. 6

    Meng met een snufje zout en de dadelpasta tot een stevige spijs. Voeg een paar druppels rozenwater naar smaak toe.



     

  7. 7

    Verdeel in 15-20 kleine bolletjes en vul hiermee de dadels.



     

  8. 8

    Bestrooi de dadels vlak voor het serveren met wat (verkruimelde) rozenknopjes.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter