Gevulde kalkoen

chef-kok
Ramon Brugman
kalkoen
7 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
173 personen
Thanksgiving is in Amerika een van de belangrijkste feestdagen, met de kalkoen in de hoofdrol. Chef-kok Ramon Brugman gaat kijken bij kalkoenteler Anton Jacobs in het Brabantse Rijkevoort. Anton en zijn vrouw Angerie houden 'gangbare' kalkoenen, maar ook vrije-uitloopkalkoenen. Ramon maakt een Thanksgiving-gerecht met de vrije-uitloopkalkoen.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Onder op de bakplaat
    2
    uien
  • 2 tenen
    knoflook
  • 2
    wortels
  • 1
    bleekselderij
  • 2
    tomaten
  • 3 blaadjes
    laurier
  • tijm en rozemarijn
  • De vogel
    1
    kalkoen
  • 250 g
    boter
  • 3 tenen
    knoflook
  • 4 takken
    tijm
  • 3 takken
    rozemarijn
  • 6 blaadjes
    salie
  • zout en peper
  • vulling
    500 g
    rundergehakt
  • 3
    uien
  • 100 g
    paneermeel
  • 60 g
    hazelnoten
  • 8
    gedroogde abrikozen
  • 80 g
    gedroogde cranberry’s
  • ½ tl
    nootmuskaat
  • zout en peper
  • extra vulling
    1 bosje
    tijm
  • 1 bosje
    rozemarijn
  • 4 blaadjes
    laurier
  • 2
    mandarijnen
  • jus
    3 tl
    bloem
  • 2 glazen
    ordewijn
  • 3 el
    honing
  • zout en peper
  • gratin
    1 kg
    aardappels vastkokend
  • 200 ml
    room
  • 200 ml
    crème fraîche
  • 1 teen
    knoflook
  • 1
    ui
  • 1 tl
    gedroogde tijm
  • 80 g
    geraspte kaas
  • zout en peper
  • geroosterde pompoen
    1
    flespompoen of een andere pompoen
  • 1 el
    komijnzaad
  • 1
    citroen
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Was de wortelen, de tomaten en de bleekselderij. Snij de uien, knoflook, wortel, bleekselderij en tomaten in grove stukken. Hier zet je de kalkoen bovenop en dit is de basis voor de jus.

  2. 2

    Meng de boter met de fijngehakte knoflook en kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Ga met een houten lepel tussen het vel en de borst zitten. Maak daar ruimte, zodat je daar de kruidenboter in kan duwen. Verdeel dit over de borsten. De rest van de boter wrijf je over de kalkoen heen. Doe nog wat zout en peper over de kalkoen en dek hem af met aluminiumfolie. Doe de vulling in de kalkoen samen met een bosje verse tijm, rozemarijn en laurier. Doe hier ook 2 doormidden gesneden mandarijnen in. Zet de kalkoen in een oven op 180 graden voor 25 a 30 minuten per kg. Het laatste half uur haal je de folie van de kalkoen af. Zo krijgt deze een lekker korstje. Haal de kalkoen uit de oven en laat een half uur rusten onder een doek.

  3. 3

    Hak de uien en zet deze aan in een klont boter. Laat de uien afkoelen. Hak de hazelnoten en de abrikozen. Voeg de cranberry’s toe, de paneermeel, nootmuskaat, zout en peper. Meng goed door elkaar en vul de kalkoen hier mee.

  4. 4

    Als de kalkoen van de baktray is, roer je door de groenten 3 tl bloem. Doe er gelijk een glas water bij en roer goed door. Zeef dit en duw het goed uit. Breng dit aan de kook en voeg daarna de wijn en de honing toe. Laat inkoken tot jusdikte. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

  5. 5

    Snij de aardappels in plakjes en leg ze in een ovenschaal. Meng de room en de crème fraîche met de fijngesneden knoflook en de ui. Voeg daar de tijm aan toe en breng op smaak met zout en peper. Meng door de aardappel en strooi er de kaas overheen. Bak de gratin op 175 graden 50 a 60 minuten.

  6. 6

    Schil de pompoen en haal de pitten eruit. Snij de pompoen in parten die niet te dik zijn, maar wel gelijk van grootte. Meng er de komijnzaadjes, sap van de citroen, olijfolie, zout en peper doorheen. Leg dit op een bakplaat en schuif ze in de oven op 180 graden ongeveer 30 a 40 minuten.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!