Groene koolsalade met sambal

Alain Caron heeft een pittig dagje voor de boeg in Amersfoort. Hij ontmoet Bert Slotboom, die met een Indonesische getrouwd is, maar niet van de sambal uit de toko houdt. Die vindt hij te heet en smakeloos. En: als je iets wil dat je niet kunt krijgen, ga je het zelf maken! Zijn sambal wordt inmiddels lokaal verkocht, Alain proeft en kookt. Vind je pittig eten soms té pittig? Twee tips! Voor dat je een pittig gerecht gaat eten moet je wat yoghurt eten. Er ontstaat dan een beschermingslaagje in je mond. Én drink nooit water na een pittige maaltijd, drink melk!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 500 g
    groene kool
  • 200 g
    ui
  • 2
    kleine kipfilets
  • 3 el
    olijfolie
  • 80 g
    crème fraîche
  • zout
  • 15 g
    sambal
  • 50 g
    boter
  • 100 g
    rucola
  • 1
    citroen
  1. Snij de groene kool in dunne sliertjes en de uien in fijne ringen. Bak de groene kool in ongeveer 4 minuten krokant en voeg dan de ui erbij. Bak dit nog ongeveer 4 minuten. 

  2. Leg de ui en groene kool in een grote schaal. Snij ondertussen de kip in reepjes en bak gaar. 

  3. Als de kip gaar is voeg je het toe bij de groene kool en de ui. Doe de crème fraîche in de pan en voeg de sambal erbij. 

  4. Laat dit 3 minuten sudderen samen met 2 eetlepels water. Rasp wat schil van de citroen erdoor en voeg het sap van de citroen er ook aan toe. Roer goed door. 

  5. Voeg de saus toe aan de kip, groene kool en ui, roer dit goed door elkaar. Als laatste kan je er naar keuze nog een beetje gehakte munt aan toevoegen. 

  6. Maak de borden op. Op elk bord wat van de groene kool salade op het bord. Nog wat rucola en wat zout en peper. Serveer er nog wat jus van de sambal aan toe.  

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.