11 minuten

Groentestoof met molokhia en jackfruit

Ken jij molokhia al? Deze bijzondere groente uit het Midden-Oosten doet het goed in hartige gerechten. Onze culinair schrijver Nadia Zerouali laat zien wat je met de molokhia bladeren kunt maken!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 3
    witte uien
  • 1 blik
    young jackfruit
  • 1 l
    paddenstoelenbouillon
  • 1
    laurierblaadje
  • 1
    kaneelstokje
  • 1 tl
    zwarte peperkorrels
  • 1/2
    nootmuskaat
  • 2
    kruidnagels
  • 2
    kardemompeulen
  • 2
    pimentkorrels
  • peper en zout
  • milde olijfolie
  • 200 g
    gedroogde molokhia bladeren (verkrijgbaar bij de toko)
  • 2
    citroenen
  • 1 grote
    bol knoflook
  • 1 el
    boter
  • 1 bos
    koriander
  • 1
    groene peper
  • 1 tl
    gemalen korianderzaad
  • sumak
  • azijn
  • 300 g
    vermicellirijst
  1. Begin met de voorbereiding voor de paddenstoelenbouillon. Pel 1 ui en snijd in grove stukken. Laat de jackfruit goed uitlekken, spoel schoon. Doe de grof gesneden ui, laurierblaadje, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en pimentkorrels in een grote theezeef of bind in een stukje kaasdoek. Breng in een pan met de jackfruit met de bouillon, 1 el zout en een scheutje olie aan de kook. Laat op laag vuur minstens 1 uur zachtjes trekken. Verwijder de ui-specerijen.

  2. Ga ondertussen verder met de voorbereiding van de molokhia bladeren. Verwijder de lelijke bladeren en eventuele houterige delen. Snijd 1 citroen in grove stukken en breng samen met ruim water en wat zout aan de kook. Blancheer hierin de bladeren ca. 1 minuut. Giet af en laat goed uitlekken en iets afkoelen.

  3. Verwijder de stukken citroen en knijp de afgekoelde bladeren in 2-3 porties goed uit en herhaal dit een keer of drie (hiermee verwijder je het slijmerige laagje). Dep droog in een schone keukendoek. Verhit een laagje olie in een wok en bak hierin in 3 porties de bladeren op matig vuur een paar minuten rondom goed aan.

  4. Pel en snijd 1 ui fijn. Pel de teentjes knoflook en pers de helft fijn. Verhit een scheutje olie en de boter in een pan en bak hierin de uisnippers tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten op laag vuur mee.

  5. Was en snijd de koriander grof. Snijd het pepertje (met of zonder zaadjes) fijn. Voeg de helft van de koriander, samen met het pepertje en het gemalen korianderzaad toe aan de ui in de pan. Bak een paar minuten mee. Voeg de gebakken molokhia toe en bak ca. 10 minuten zachtjes mee.

  6. Voeg zoveel van de bouillon met stukjes jackfruit en het sap van een ½ citroen toe totdat de molokhia onder staat. Laat ca. 30 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en zout. Kook ondertussen de vermicellirijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Snijd de overgebleven ui fijn. Meng met wat sumak, zout en azijn naar smaak. Doe in een apart schaaltje.

  7. Voeg 5 minuten voor serveren de rest van de verse koriander en naar smaak extra citroensap, peper en zout toe aan de molokhia. Serveer de molokhia met de vermicellirijst en de ui om naar smaak erover te scheppen.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.