Hertensukade met hete bliksem

Onze chef-kok Ramon Brugman bereidt een gestoofde hertensukade met hete bliksem. Hete bliksem? Dat is een Oudnederlands gerecht met aardappel, zure en zoete appelen en uien. Super lekker!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 700 gr
    hertensukade
  • 2
    glazen rode wijn
  • 2 tl
    rozemarijn
  • 1/4
    bos tijm
  • 3
    blad laurier
  • 1
    plak ontbijtkoek
  • 1
    stuk kruidnagel
  • 1/2
    winterpeen
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    grote ui
  • 1/2
    prei
  • peper en zout
  • 200 gr
    anijs
  • Gebakken Uitjes
    1
    potje zilveruitjes
  • 100 gr
    suiker
  • 1
    klont boter
  • Hete bliksem
    800 gr
    aardappelen
  • 200 gr
    goudreinet
  • 200 gr
    golden delicious
  • 200 gr
    ui
  • 1
    klont boter
  • melk
  • peper en zout
  1. Begin met het stoofpotje. Was en snijd de groenten.

  2. Zet de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie. 

  3. Voeg de hertensukade toe met de wijn. Voeg ook 2 takjes rozemarijn, ¼ bos tijm, 3 laurierbladeren en 1 kruidnagel. Laat dit geheel zo’n 1,5 uur à twee uur zachtjes sudderen met een deksel op de pan.

  4. Bak nu de anijs-/akkerchampignons kort aan en snijd ondertussen de wortelen, een flinke plak ontbijtkoek en de prei in kleine stukjes. Voeg alles toe bij de hertensukade en laat het nog ongeveer 1,5 uur sudderen.

  5. Ga nu de zilveruitjes karamelliseren. Doe hiervoor de uitjes samen met het vocht en de suiker in een pannetje en laat het langzaam koken, totdat deze licht gekarameliseerd zijn.

  6. Maak nu de hete bliksem. Schil hiervoor de aardappelen en de golden delicious appels en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen samen met de appels.

  7. Maak de ui schoon en snijd deze in ringen. Schil de goudreinetten en snijd ook deze in blokjes. Bak ze beiden in een klontje boter. 

  8. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze een beetje uitdampen.

  9. Stamp de aardappelen met de golden delicious en roer als laatst de gebakken uien en appel (goudreinet) toe. Breng het op smaak met zout en peper. Als de hete bliksem te stevig is kan je altijd nog wat melk toevoegen, zodat het wat smeuïger wordt. 

  10. Geniet van je hertensukade met hete bliksem!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.