Recept: Hertensukade met hete bliksem

1 december 2016
Waardeer: 
(Totaal: 24 stemmen)
Stilstaand beeld van Hertensukade met hete bliksem
Chef-kok Ramon Brugman bereidt gestoofde hertensukade met hete bliksem. Hete bliksem is een Oudnederlands gerecht met aardappel, zure en zoete appelen en uien.
4 personen

Ingrediënten voor Hertensukade met hete bliksem

Hertensukade

  • 700 gram hertensukade
  • 2 glazen rode wijn
  • 2 tk rozemarijn
  • ¼ bos tijm
  • 3 blad laurier
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 1 st kruidnagel
  • ½ winterpeen
  • 2 teen knoflook
  • 1 grote ui
  • ½ prei
  • zout / peper
  • 200 gram anijs/akkerchampignons 

Gebakken uitjes

  • 1 potje zilveruitjes
  • 100 gram suiker
  • 1 klont boter

Hete bliksem

  • 800 gram aardappelen
  • 200 gram goudreinet
  • 200 grm golden delicious
  • 200 gram ui
  • 1 klont boter
  • melk
  • zout / peper

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het stoofpotje. Was hiervoor de groente en snij deze.

     

  2. 2

    Zet de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie. 

  3. 3

    Voeg de hertensukade toe en 2 takjes rozemarijn, ¼ bos tijm, 3 laurierbladeren en 1 kruidnagel. Laat dit geheel zo’n 1,5 uur a twee uur zachtjes sudderen met een deksel op de pan.

  4. 4

    Bak nu de anijs/akkerchampignons kort aan en snij ondertussen de wortelen, een flinke plak ontbijtkoek en de prei in kleine stukjes. Voeg alles toe bij de hertensukade en laat nog ongeveer 1,5 uur sudderen.

  5. 5

    Ga nu de zilveruitjes karamelliseren. Doe hiervoor de uitjes samen met het vocht en de suiker in een pannetje en laat het langzaam koken totdat deze licht gekarameliseerd zijn.

  6. 6

    Maak nu de hete bliksem. Schil hiervoor de aardappelen en de golden delicious appels en snij ze in blokjes. Kook de aardappelen samen met de appels.

     

  7. 7

    Maak de ui schoon en snij deze in ringen. Schil de goudreinetten en snij ook deze in blokjes. Bak ze beide in een klontje boter. 

  8. 8

    Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een beetje uitdampen.

     

  9. 9

    Stamp de aardappelen met de golden delicious en roer als laatste de gebakken uien en appel (goudreinet)  toe. Breng het op smaak met  zout en peper. Als de hete bliksem te stevig is kan je altijd nog wat melk toevoegen zodat het wat smeuïger wordt. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter