Hertensukade met hete bliksem

chef-kok
Ramon Brugman
163eten
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
74 personen

Chef-kok Ramon Brugman bereidt gestoofde hertensukade met hete bliksem. Hete bliksem is een Oudnederlands gerecht met aardappel, zure en zoete appelen en uien.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 700 gr
    hertensukade
  • 2
    glazen rode wijn
  • 2 tl
    rozemarijn
  • 1/4
    bos tijm
  • 3
    blad laurier
  • 1
    plak ontbijtkoek
  • 1
    stuk kruidnagel
  • 1/2
    winterpeen
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    grote ui
  • 1/2
    prei
  • peper en zout
  • 200 gr
    anijs
  • Gebakken Uitjes
    1
    potje zilveruitjes
  • 100 gr
    suiker
  • 1
    klont boter
  • Hete bliksem
    800 gr
    aardappelen
  • 200 gr
    goudreinet
  • 200 gr
    golden delicious
  • 200 gr
    ui
  • 1
    klont boter
  • melk
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Begin met het stoofpotje. Was hiervoor de groente en snij deze.

     

  2. 2

    Zet de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie. 

  3. 3

    Voeg de hertensukade toe samen met de wijn. Voeg ook 2 takjes rozemarijn, ¼ bos tijm, 3 laurierbladeren en 1 kruidnagel. Laat dit geheel zo’n 1,5 uur a twee uur zachtjes sudderen met een deksel op de pan.

  4. 4

    Bak nu de anijs/akkerchampignons kort aan en snij ondertussen de wortelen, een flinke plak ontbijtkoek en de prei in kleine stukjes. Voeg alles toe bij de hertensukade en laat nog ongeveer 1,5 uur sudderen.

  5. 5

    Ga nu de zilveruitjes karamelliseren. Doe hiervoor de uitjes samen met het vocht en de suiker in een pannetje en laat het langzaam koken totdat deze licht gekarameliseerd zijn.

  6. 6

    Maak nu de hete bliksem. Schil hiervoor de aardappelen en de golden delicious appels en snij ze in blokjes. Kook de aardappelen samen met de appels.

     

  7. 7

    Maak de ui schoon en snij deze in ringen. Schil de goudreinetten en snij ook deze in blokjes. Bak ze beide in een klontje boter. 

  8. 8

    Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een beetje uitdampen.

     

  9. 9

    Stamp de aardappelen met de golden delicious en roer als laatste de gebakken uien en appel (goudreinet)  toe. Breng het op smaak met  zout en peper. Als de hete bliksem te stevig is kan je altijd nog wat melk toevoegen zodat het wat smeuïger wordt. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!