Hertensukade met hete bliksem
Onze chef-kok Ramon Brugman bereidt een gestoofde hertensukade met hete bliksem. Hete bliksem? Dat is een Oudnederlands gerecht met aardappel, zure en zoete appelen en uien. Super lekker!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
700 grhertensukade
-
2glazen rode wijn
-
2 tlrozemarijn
-
1/4bos tijm
-
3blad laurier
-
1plak ontbijtkoek
-
1stuk kruidnagel
-
1/2winterpeen
-
2teentjes knoflook
-
1grote ui
-
1/2prei
-
•peper en zout
-
200 granijs
-
Gebakken Uitjes1potje zilveruitjes
-
100 grsuiker
-
1klont boter
-
Hete bliksem800 graardappelen
-
200 grgoudreinet
-
200 grgolden delicious
-
200 grui
-
1klont boter
-
•melk
-
•peper en zout
-
Begin met het stoofpotje. Was en snijd de groenten.
-
Zet de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie.
-
Voeg de hertensukade toe met de wijn. Voeg ook 2 takjes rozemarijn, ¼ bos tijm, 3 laurierbladeren en 1 kruidnagel. Laat dit geheel zo’n 1,5 uur à twee uur zachtjes sudderen met een deksel op de pan.
-
Bak nu de anijs-/akkerchampignons kort aan en snijd ondertussen de wortelen, een flinke plak ontbijtkoek en de prei in kleine stukjes. Voeg alles toe bij de hertensukade en laat het nog ongeveer 1,5 uur sudderen.
-
Ga nu de zilveruitjes karamelliseren. Doe hiervoor de uitjes samen met het vocht en de suiker in een pannetje en laat het langzaam koken, totdat deze licht gekarameliseerd zijn.
-
Maak nu de hete bliksem. Schil hiervoor de aardappelen en de golden delicious appels en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen samen met de appels.
-
Maak de ui schoon en snijd deze in ringen. Schil de goudreinetten en snijd ook deze in blokjes. Bak ze beiden in een klontje boter.
-
Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze een beetje uitdampen.
-
Stamp de aardappelen met de golden delicious en roer als laatst de gebakken uien en appel (goudreinet) toe. Breng het op smaak met zout en peper. Als de hete bliksem te stevig is kan je altijd nog wat melk toevoegen, zodat het wat smeuïger wordt.
- Geniet van je hertensukade met hete bliksem!