hete pepers (127)
8 min

Hete pepers in Nootdorp

De chilipeper is een populair ingrediënt in vele buitenlandse keukens. Toch begint Nederland ook zo langzamerhand aan deze hete peper te wennen. Goed nieuws voor peperteler Joost van Luijk uit Nootdorp. Zijn kas hangt namelijk vol met de meest bijzondere soorten. Alle reden voor culinair schrijver Nadia Zerouali om een bezoekje te brengen aan de kas, maar durft zij de hete pepers aan in haar gerecht?

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • 2
    rode pepers
  • 1
    puntpaprika
  • 1 el
    karwijzaad
  • 1-2
    teentjes knoflook
  • 1 el
    komijnzaad
  • 1 el
    paprikapoeder
  • zout
  1. Blaker de rode pepers en puntpaprika in de vlam van je gasfornuis rondom zwart en zacht. Laat dit in een plastic zakje afkoelen.

  2. Verwijder de zwartgeblakerde velletjes van de pepers en paprika. Verwijder de zaadlijsten.

  3. Verwarm het karwijzaad in een hete droge koekenpan heel kort tot de specerijen beginnen te geuren.

  4. Pel de knoflook en vijzel samen met het karwijzaad fijn. Voeg de peper en paprika in stukjes toe en vijzel fijn. Breng verder op smaak met de komijn, paprikapoeder en wat zout.

  5. Serveer de harissa zoals je sambal of een andere pepersaus serveert. En als je van pittig houdt is het  ook lekker als dip met een flinke scheut frisgroene olijfolie.

  6. Ruim voor een snelle shakshuka je groentela op; gebruik wat restjes groenten zoals tomaat, paprika, lente-ui en snijd in grove stukken.

  7. Verhit een laagje olie in een tagine of hapjespan en bak hierin de groenten en eventueel wat ui en knoflook in enkele minuten gaar.

  8. Voeg een blik geprakte gepelde tomaten toe en laat kort sudderen. Breek in de saus enkele eieren.

  9. Garneer de shakshuka zodra de eieren naar smaak gestold zijn met wat verse munt, verse koriander en wat verkruimelde witte kaas.

  10. Voeg naar smaak wat harissa toe en serveer met vers brood.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.