Maak zelf tomatenketchup
Ketchup! Een echte allemansvriend, lekker bij een tosti, maar ook in een pastasaus met verse tomaatjes. Kook mee met kok Jetske van den Elsen. Met dit ketchup recept weet je precies wat erin zit. Matig in suiker, vol van smaak en zo gemaakt.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de tomatenketchup500 grextra zoete cherry tomaatjes (gewassen)
-
150 grappel (1 grote appel geschild zonder klokhuis)
-
1 tlgeraspte gember
-
8 elsushi azijn
-
4 elappelazijn
-
2 elgember siroop
-
4 korrelspiment
-
1/2 tlknoflookpoeder
-
1/2 tluienpoeder
-
1/2 tlzoete paprika poeder
-
•snufje zout
-
1/2 tlgochujang/ pul biber (optioneel)
-
Doe alle ingrediënten in een pannetje. Breng aan de kook en laat op zacht vuur ongeveer 50 tot 55 minuten zonder deksel inkoken. Af en toe oet je even roeren.
-
Haal de pimentkorrels eruit. Pureer alles met een staafmixer en haal het mengsel door een zeef.
-
Wil je nog iets van smaak toevoegen, zoals een snufje zout? Proef de saus dan koud, want de temperatuur heeft invloed op de smaak! Koud heeft deze een minder sterke smaak dan warm. Dus: schep een klein beetje op een theelepel en laat even afkoelen voor je de saus proeft.
-
Breng de saus nog een keer aan de kook en giet in een steriel potje. Geopend is dit potje tenminste 1 maand houdbaar in de koelkast en ongeopend veel langer!
- Geniet van je zelfgemaakte tomatenketchup!