Huttentut olie
Culinair expert Alain Caron is in het pittoreske Brabantse dorp Teteringen om een exclusieve olie te proeven, huttentut-olie. Makers Jaap en Emiel staan hem al op te wachten in het bloeiende veld. De mannen hebben jarenlang moeten pionieren om het gewas, wat ook wel bekend staat als valse vlas, zo te telen dat er nu een goede olie uit voortkomt. Alain kan er wel mee uit de voeten en maakt er een heerlijke salade mee.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Ingrediënten voor de salade100 grucola
-
100 gharicots verts
-
100 gverse doperwten
-
100 gzeekraal
-
100 gcourgette
-
4verse snijbonen
-
4bosuitjes
-
4takjes dille
-
4takjes basilicum
-
20 gboter
-
50 gnoten (kies de noten die je lekker vindt)
-
Ingrediënten voor de saus2 elmayonaise
-
2 elcrème fraîche
-
•meng alles in en kleine kom
-
2 elhuttentut olie (of olijfolie)
-
Ingrediënten voor de dressing1 elsojasaus
-
•sap van 1 limoen
-
•peper
-
Snij de onderkant van de zeekraal eraf en maak de zeekraal schoon en snij de bosui in kleine stukjes.
-
Blancheer de zeekraal, bosui, haricot verts, puntjes, snijbonen en de doperwten. Dit doe je door de groenten even kort te koken in een pan met heet water en vervolgens het af te spoelen in koud water.
-
Snij de courgette in kleine blokjes (brunoise) en bak ze even kort in 20 gram boter zodat ze wat zachter worden.
-
Hak de noten in kleine stukjes.
-
Maak de saus door alle ingrediënten in een kom te mengen.
-
Maak de dressing door alle ingrediënten in een kom te mengen.
-
Doe alle groenten en kruiden in een grote kom en meng de dressing er goed doorheen.
-
Schep met een lepel wat saus op het bord en drapeer et wat van de groenten op en omheen.
-
Sprenkel er nog wat van de dressing omheen en bestrooi de gehakte nootjes er overheen. Als je wilt kan je er nog iets van de saus overheen doen.
- Eet smakelijk!