Recept: Ile Flottante

13 november 2015
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Ile Flottante
Ile Flottante betekent 'drijvend eiland' in het Frans. Dit dessert is dan ook van Franse komaf. De naam dankt haar naam aan de presentatie van het gerecht; de meringue drijft in de vanille custard.
4 personen

Ingrediënten voor Ile Flottante

  • 8 eieren, gescheiden
  • 200 g suiker
  • 1 lt melk voor de crème
  • 1/2 lt melk om het geklopte ei wit te pocheren
  • merg van 2 vanillestokjes
  • zout
  • 20 g pistache poeder
  • 10 g gedroogd rood fruit poeder (bio)

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving

Aan de slag

  1. 1

    Klop de eidooiers met 200 g suiker bleekgeel en dik. 

  2. 2

    Breng de melk met vanille aan de kook. Roer dan de hete melk beetje bij beetje door het eimengsel. Schenk weer in de pan en kook al roerend op zacht vuur tot het mengsel dikker begint te worden, maar nog wel vloeibaar is. Het mengsel moet aan de achterkant van de lepel blijven hangen. Laat afkoelen, schenk in een grote schenkkan en bewaar tot gebruik.

  3. 3

    Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout tot zachte pieken. Klop er beetje bij beetje 100g suiker door. Blijf kloppen tot een stijve en glanzende massa ontstaat. 

  4. 4

    Breng het melkmengsel weer aan de kook en maak met behulp van twee grote lepels een paar quenelles van het eiwit en pocheer deze in de melk voor 3 minuten. Draai ze na 1,5 minuut om en laat ze daarna rusten op een plateau.

  5. 5

    Schenk de koude crème van eidooiers in diepe borden en leg daarop de gepocheerde quenelles. Garneer met pistache poeder en gedroogd rood fruit poeder. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter