7 minuten

Indiase dahl met frisse yoghurtsaus

Dahl, ken je dat? Het is een Indiaas gerecht met linzen, komijn en koriander. Kok Jetske van den Elsen maakt het met tarka; een kruidenolie en raita; een frisse yoghurtsaus met komkommer en tomaat.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de dahl:
    150 gr
    oranje linzen
  • halve
    groene peper
  • 1/2 tl
    kurkuma
  • 1/2 tl
    gemalen komijn
  • 2 tenen
    knoflook
  • 4
    papadums
  • 1
    grote sjalot
  • 1 cm
    gember
  • 1/2 tl
    zout
  • 450 ml
    water
  • 1 el
    zonnebloemolie
  • Voor de rijst:
    2 kopjes
    basmatirijst
  • 3 kopjes
    water
  • 1 tl
    zout
  • 200 gr
    Griekse yoghurt
  • 1 halve
    komkommer
  • 1
    tomaat
  • 1 handje
    koriander
  • 1 handje
    munt
  • komijn
  • zout en peper
  • citroensap
  • Voor de tarka:
    2 el
    neutrale olie
  • 2 el
    ghee
  • 3 tenen
    knoflook
  • 2 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    mosterdzaad
  • 10-15
    verse currybladeren
  • 1 tl
    garam masala
  • 1 handje
    koriander
  • chilivlokken
  1. Begin met de dahl. Rasp de gember en de knoflook. Snijd de peper en de sjalot.

  2. Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg de knoflook, gember en de peper toe.

  3. Laat dit even aanfruiten en voeg dan de kurkuma, komijn en zout toe, gevolgd door de linzen.

  4. Zet dit onder water met 450 ml water en laat 35 min koken met de deksel op de pan. Roer af en toe door.

  5. Spoel de rijst goed af en voeg het samen met drie kopjes water en een snufje zout toe aan een pan. Breng dit aan de kook en laat dan 12 minuten zachtjes koken.

  6. Ga verder met de raita. Snijd de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Hak de munt en koriander fijn.

  7. Voeg de citroen, komijn, zout, komkommer en tomaat toe aan de yoghurt en meng dit goed door elkaar.

  8. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de pan goed en voeg de olie en de ghee toe.

  9. Rits de currybladeren van de stengel en voeg dit samen met het komijn- en mosterzaad toe aan de pan. Voeg de knoflook, garam masala (en eventueel chilivlokken) toe. 

  10. Doe de dahl, rijst en raita in kommetjes en garneer met de tarka en koriander. Serveer met papadum. Eet smakelijk!

  11. Geniet van je Indiase dahl!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske