Indiase dahl met frisse yoghurtsaus
Dahl, ken je dat? Het is een Indiaas gerecht met linzen, komijn en koriander. Kok Jetske van den Elsen maakt het met tarka; een kruidenolie en raita; een frisse yoghurtsaus met komkommer en tomaat.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de dahl:150 groranje linzen
-
halvegroene peper
-
1/2 tlkurkuma
-
1/2 tlgemalen komijn
-
2 tenenknoflook
-
4papadums
-
1grote sjalot
-
1 cmgember
-
1/2 tlzout
-
450 mlwater
-
1 elzonnebloemolie
-
Voor de rijst:2 kopjesbasmatirijst
-
3 kopjeswater
-
1 tlzout
-
200 grGriekse yoghurt
-
1 halvekomkommer
-
1tomaat
-
1 handjekoriander
-
1 handjemunt
-
•komijn
-
•zout en peper
-
•citroensap
-
Voor de tarka:2 elneutrale olie
-
2 elghee
-
3 tenenknoflook
-
2 tlkomijnzaad
-
1 tlmosterdzaad
-
10-15verse currybladeren
-
1 tlgaram masala
-
1 handjekoriander
-
•chilivlokken
-
Begin met de dahl. Rasp de gember en de knoflook. Snijd de peper en de sjalot.
-
Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg de knoflook, gember en de peper toe.
-
Laat dit even aanfruiten en voeg dan de kurkuma, komijn en zout toe, gevolgd door de linzen.
-
Zet dit onder water met 450 ml water en laat 35 min koken met de deksel op de pan. Roer af en toe door.
-
Spoel de rijst goed af en voeg het samen met drie kopjes water en een snufje zout toe aan een pan. Breng dit aan de kook en laat dan 12 minuten zachtjes koken.
-
Ga verder met de raita. Snijd de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Hak de munt en koriander fijn.
-
Voeg de citroen, komijn, zout, komkommer en tomaat toe aan de yoghurt en meng dit goed door elkaar.
-
Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de pan goed en voeg de olie en de ghee toe.
-
Rits de currybladeren van de stengel en voeg dit samen met het komijn- en mosterzaad toe aan de pan. Voeg de knoflook, garam masala (en eventueel chilivlokken) toe.
-
Doe de dahl, rijst en raita in kommetjes en garneer met de tarka en koriander. Serveer met papadum. Eet smakelijk!
- Geniet van je Indiase dahl!