Indonesische pepesan (31)

Indonesische pepesan

Ramon maakt een snelle Indonesische maaltijd, genaamd pepesan. Een gerecht van pittige makreel met hete boontjes, rijst en zoetzure komkommer.

Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten makreel & boemboe
    4
    stuks makreel
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    uien
  • 2
    stengels sereh
  • 6
    stuks djeroek peroet (limoenblad)
  • 4
    plakken laos (anders 2 plak gember)
  • 1
    theelepel trassi
  • 2
    eetlepels ketjap
  • 50 g
    palmsuiker
  • 40 ml
    azijn
  • 1
    eetlepel sambal badjak
  • Ingrediënten zoetzure komkommer
    1
    stuk komkommer
  • 200 ml
    water
  • 200 ml
    azijn
  • 2 à 3
    eetlepels suiker
  • Ingrediënten hete boontjes
    500 g
    sperziebonen
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    stuk ui
  • 1
    lepel sambal badjak
  • 1
    theelepel komijn
  • 1
    theelepel korianderzaad
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en kook voor 4 personen rijst. 

  2. Maak de makreel schoon en fileer ze.

  3. Maak de boemboe. Snij de ui en de knoflook. Bak deze in een scheutje olie. Voeg nu alle ingrediënten toe, behalve de vis. Bak dit even twee minuten lekker door. Haal de blaadjes en plakjes uit de boemboe.

  4. Leg de makreel in een ovenschaal met een beetje olie eronder en bedek de vis met de boemboe. Zet de schaal in een oven die 170 graden is. 20 minuten later zijn ze klaar.

  5. Maak de zoet zure komkommer. Meng het water en het azijn samen met de suiker. Schil de komkommer en snij hier slierten van. Leg in de zoetzuur. Hoe langer het erin ligt hoe lekkerder het wordt.

  6. Punt de boontjes en kook ze in water met zout tot ze gaar zijn. Giet het af en spoel de bonen koud. 

  7. Snij de knoflook en ui en zet deze in een klein beetje olie aan. Voeg de specerijen toe en maak deze gaar door ze 1 minuut zachtjes mee te bakken. Voeg nu de bonen en de sambal toe en breng op smaak met zout. Verwarm ze goed.

  8. Serveer er wat kroepoek bij.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.