Indonesische pepesan
Ramon maakt een snelle Indonesische maaltijd, genaamd pepesan. Een gerecht van pittige makreel met hete boontjes, rijst en zoetzure komkommer.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Ingrediënten makreel & boemboe4stuks makreel
-
2tenen knoflook
-
2uien
-
2stengels sereh
-
6stuks djeroek peroet (limoenblad)
-
4plakken laos (anders 2 plak gember)
-
1theelepel trassi
-
2eetlepels ketjap
-
50 gpalmsuiker
-
40 mlazijn
-
1eetlepel sambal badjak
-
Ingrediënten zoetzure komkommer1stuk komkommer
-
200 mlwater
-
200 mlazijn
-
2 à 3eetlepels suiker
-
Ingrediënten hete boontjes500 gsperziebonen
-
2tenen knoflook
-
1stuk ui
-
1lepel sambal badjak
-
1theelepel komijn
-
1theelepel korianderzaad
-
Verwarm de oven voor op 170 graden en kook voor 4 personen rijst.
-
Maak de makreel schoon en fileer ze.
-
Maak de boemboe. Snij de ui en de knoflook. Bak deze in een scheutje olie. Voeg nu alle ingrediënten toe, behalve de vis. Bak dit even twee minuten lekker door. Haal de blaadjes en plakjes uit de boemboe.
-
Leg de makreel in een ovenschaal met een beetje olie eronder en bedek de vis met de boemboe. Zet de schaal in een oven die 170 graden is. 20 minuten later zijn ze klaar.
-
Maak de zoet zure komkommer. Meng het water en het azijn samen met de suiker. Schil de komkommer en snij hier slierten van. Leg in de zoetzuur. Hoe langer het erin ligt hoe lekkerder het wordt.
-
Punt de boontjes en kook ze in water met zout tot ze gaar zijn. Giet het af en spoel de bonen koud.
-
Snij de knoflook en ui en zet deze in een klein beetje olie aan. Voeg de specerijen toe en maak deze gaar door ze 1 minuut zachtjes mee te bakken. Voeg nu de bonen en de sambal toe en breng op smaak met zout. Verwarm ze goed.
-
Serveer er wat kroepoek bij.
- Eet smakelijk!