Jamilah's pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus
Het favoriete Ramadanrecept van Jamilah Sherally zijn groentes uit de oven met een twist van Ottolenghi, namelijk een topping van chiliyoghurt en koriandersaus. Zij gebruikt hier zelf niet alleen pompoen, maar ook andere groentes voor zoals pastinaak, zoete aardappel en wortel. Het is een simpel en gezond gerecht en vooral de koriandersaus brengt een zeer speciale ‘touch’ aan het geheel.
let op: dit is een getipt recept speciaal voor Ramadan en geen recept bereid door onze chef-koks.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
1flespompoen (grote)
-
1 tlkaneel
-
6 eltraditionele olijfolie
-
1 1/4 tlzout
-
1/2 tlversgemalen zwarte peper
-
50 gverse koriander (extra om te garneren)
-
1 teenknoflook
-
20 gpompoenpitten
-
200 gGriekse yoghurt
-
1 1/2 tlsriracha sauce
-
Verwarm de oven voor op 220 °C.
-
Snijd de pompoen over de lengte doormidden, verwijder de pitten en snijd de vrucht in parten van 2 cm dik en ca. 7 cm lang, laat de schil zitten. Doe de parten in een grote kom met de kaneel, de olie, ¾ tl zout en royaal peper. Meng alles, zodat de pompoen met een dun laagje is bedekt. Leg de stukken op de schilkant op twee bakplaten en rooster ze ca. 35-40 min. tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
-
Doe voor de kruidensaus de koriander, knoflook, de olie en een royale snuf zout in de blender, pureer alles tot een pasta en zet opzij. Schakel de oventemperatuur terug naar 180 °C. Strooi de pompoenpitten op een bakplaat en rooster ze ca. 6-8 min. in de oven. Het vliesje zal openbarsten en de inhoud wordt licht en krokant. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
-
Roer vlak voor je de pompoen gaat opdienen, de yoghurt en srirachasaus door elkaar. Leg de pompoenparten op een schaal, sprenkel de pikante yoghurt erover, gevolgd door de kruidenpuree. Je kunt de yoghurt en kruidenpuree ook eerst licht door elkaar roeren. Bestrooi met de pompoenpitten met daarover de extra korianderblaadjes en dien het gerecht op.
- Eet smakelijk!