12 minuten

Jesse Klaver's favoriete vega boemboe Bali

Onze chef-kok Ramon Brugman kookt met Jesse Klaver. Hij houdt enorm van koken en heeft van zijn Indische oma een berg kookkennis meegekregen. Zijn lievelingsgerecht is een vegetarische boemboe Bali met jackfruit en zelfgemaakte Atjar Tjampoer. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de vega boemboe Bali
    1 blik
    jackfruit (500 gr)
  • 1
    ui
  • 3 tenen
    knoflook
  • 1 tl
    Sambal Oelek
  • 2 blaadjes
    djeroek poeroet
  • 1 stengel
    laos
  • 2 cm
    verse gember
  • 2 el
    gembersiroop
  • 1 tl
    tamarinde pasta
  • 1 el
    gula djawa
  • 1 tl
    kemiri pasta
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 320 gr
    rijst
  • olijfolie
  • Atjar Tjampoer
    150 gr
    spitskool dun gesneden
  • 150 gr
    wortel julienne gesneden
  • 100 gr
    dunne reepjes komkommer
  • 1
    rode ui
  • 100 ml
    azijn
  • 100 gr
    suiker
  • 1 tl
    koenjit
  1. Maak een boemboe (kruidenpasta) van de ui, knoflook, sambal, de laos, gember, gembersiroop, tamarinde pasta, gula djawa, kemiri pasta en tomatenpuree. Je kunt de boemboe in een grote vijzel fijnmalen of met een staafmixer. Voeg in het laatste geval wat olie toe, dat maakt het makkelijker.

  2. Verhit een scheut olie in een pan en bak de boemboe aan. Voeg de jackfruit en de djeroek poeroet toe. Zet dan het vuur laag en laat het zacht pruttelen.

  3. Kook de rijst volgens de verpakking. Giet het af en laat het even staan met de deksel op de pan.

  4. Voor de Atjar Tjampoer kneus je de spitskool en strooi je er een beetje zout overheen. Meng het met de andere groenten en doe het in een glazen pot.

  5. Breng de azijn aan de kook en voeg de suiker toe. Blijf roeren tot het volledig is opgenomen. Voeg daarna de koenjit toe voor de kleur.

  6. Laat het mengsel afkoelen en giet het vervolgens over de groenten in de pot. Laat het even staan. Bij voorkeur een nacht.

  7. Geniet van je vega boemboe Bali!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets