8 minuten

Kabeljauwfilet in romige kokossaus met rijst en frisse komkommer salade

Voor chef-kok Ramon gaat er niets boven gemarineerde kabeljauwfilet. En dat in combinatie met een romige kokossaus met rijst en een frisse komkommer salade, smullen maar!

Gerecht Vis
Bereidingstijd 45 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de vis:
    4
    moten kabeljauwfilet
  • Voor de marinade:
    2
    tenen knoflook
  • 2 cm
    gember geraspt
  • 1 tl
    kerriepoeder
  • 1 tl
    komijn
  • 1 tl
    gemalen koriander
  • 1 el
    crispy chili olie
  • zout en peper
  • olie
  • Voor de saus:
    3
    tenen knoflook
  • 2 cm
    gember geraspt
  • 1
    blikje kokosmelk
  • 2 el
    gemalen kokos
  • 2 el
    gemalen amandelmeel
  • 1 el
    suiker
  • 1
    citroen
  • zout en peper
  • Voor de rijst:
    200 gr
    basmati rijst
  • 1/2 ui
  • 1
    teentje knoflook
  • 375 ml
    water
  • snuf zout
  • Voor de salade:
    1
    komkommer
  • 2
    rode ui
  • 1 el
    zwart sesamzaad
  • 4 el
    sushi azijn met suiker
  1. Voor de marinade: rasp de knoflook en de gember en doe het in een kommetje. Voeg hier kerriepoeder, komijn, gemalen koriander, crispy chili olie en zout en peper aan toe. Meng alles goed door elkaar.

  2. Leg de kabeljauwfilet in de marinade en laat het 10 minuten in de koelkast marineren. 

  3. Bak de vis in een pan met een scheutje olie en haal de vis eruit als deze aan beide kanten een kleurtje heeft gekregen. 

  4. Maak de saus in de olie waar de vis in is gebakken. Rasp de knoflook en gember en bak dit in de olie aan. Blus af met de kokosmelk. Voeg de kokosrasp en amandelpoeder toe, samen met de suiker en het sap van de citroen. 

  5. Kook het geheel in en breng op smaak met zout en peper. Leg de gebakken moten kabeljauw in de saus en kook de vis zo zachtjes gaar.

  6. Was de rijst en laat het 30 min weken in koud water. Giet de rijst daarna af. 

  7. Fruit de ui en de knoflook in een pan. Voeg de rijst en water toe aan de pan. Breng de rijst aan de kook. Laat de rijst 10 minuten zachtjes koken met de deksel erop.

  8. Zet dan het gas uit en laat voor minimaal 10 minuten de deksel op de pan. Voor het serveren, de rijst doorroeren met een vork.

  9. Voor de salade: snijd de komkommer in lange slierten en snij de ui in dunne ringen. Maak alles aan met de sushi azijn en strooi er wat zwarte sesam overheen. 

  10. Serveer de rijst, de kabeljauw en de salade in een diep bord. 

  11. Geniet van je kabeljauw met rijst!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.