Gebakken kokosrijst met kip en gedroogde garnalen

Lekker snel gerecht door chef-kok Sharon: kokosrijst met kip en gedroogde garnalen.
Zo op tafel, ideaal voor de doordeweekse dag.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de kokosrijst
    4
    kopjes witte rijst
  • 6
    kopjes kokosmelk
  • 2
    kopjes water
  • zout
  • Ingrediënten
    100 gr
    gedroogde garnalen
  • 3
    tenen knoflook
  • 2
    uien
  • 2 el
    sambal badjak
  • 50 gr
    geraspte kokos (en wat extra voor garnering)
  • 300 gr
    kippendijen
  • 200 gr
    gezouten pinda's
  • 1
    bos platte peterselie
  • 4
    eieren
  • 400 gr
    snijbonen
  • 2
    tomaten
  • 1
    groentebouillon blokje
  • olie
  • zwarte peper
  1. Plaats gewassen rijst in een kookpan (met deksel). Schenk de kokosmelk en water in de pan en voeg wat zout naar smaak toe en kook vervolgens de rijst gaar tot er putjes te zien zijn. Verwijder de pan van de warmtebron en laat het nog minimaal tien minuten doorstomen met de deksel op de pan. 

  2. Wel de gedroogde garnalen in warm water. Snipper de uien en verdeel in twee bakjes. Hak de knoflook fijn en verwarm een wok met een scheutje olie. Wok een deel van de uien en de knoflook glazig.  

  3. Ondertussen snijd je de kippendijen in blokjes van ongeveer twee cm dik. Bak de sambal badjak één minuut en voeg de gesneden kippendijen toe. Roerbak de kip gaar. 

  4. Verwijder de garnalen uit het water en voeg ze toe aan de kip met kokosrasp en pinda's en roer alles goed door. 

  5. Vervolgens voeg je er al roerend lepel voor lepel de kokosrijst doorheen. Als alle rijst is toegevoegd, roerbak je het nog ongeveer twee minuten.

  6. Neem een koekenpan en verwarm een scheutje olie erin. Fruit de overige uien glazig. Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de tomaten toe en snijd ondertussen de snijbonen in lange dunne slierten. Voeg de snijbonen toe en bak ze beetgaar in ongeveer vijf minuten. Verkruimel het bouillonblokje erdoor en voeg wat peper naar smaak toe. 

  7. Bak de vier eieren als vier losse spiegeleitjes en serveer dit uit op de gebakken kokosrijst met wat groenten erbij en maak het af met de gebakken snijbonen en de gesneden peterselie. 

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda