Kerstkalkoen met pompoen orzo en salade
Aan chef-kok Ramon de eer het hoofdgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu te verzorgen. Hij reist daarvoor af naar het zuiden en maakt dit recept met een scharrelkalkoen van de familie Coolen uit het Limburgse Heythuysen.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
Voor op op de bakplaat van de kalkoen2uien
-
2wortels
-
1bleekselderij
-
1oranje pompoen
-
•tijm en rozemarijn
-
Voor de kalkoen1hele kalkoen
-
200 grboter
-
100 grpancetta, fijn gehakt
-
3tenen knoflook, fijn gehakt
-
4takken tijm
-
10blaadjes salie
-
•zout en peper
-
1bosje rozemarijn
-
4blaadjes laurier
-
2mandarijnen
-
Voor de orzo1ui
-
2tenen knoflook
-
300 grorzo
-
1citroen
-
1glas droge witte wijn
-
1bosje verse peterselie
-
1bosje verse kervel of bieslook
-
4blaadjes salie
-
150 grparmezaanse kaas
-
2 elcrème fraîche
-
Voor de salade3mandarijnen
-
1 elhoning
-
2 elrode wijn azijn
-
1 tlmosterd
-
150 mlzonnebloemolie
-
•zout en peper
-
2stronkjes roodlof
-
0,5 kopjefrisée salade
-
2handjes walnoten, fijn gehakt
-
Haal de kalkoen minstens 1 uur voor het bereiden uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Weeg de kalkoen en reken uit hoe lang deze in de oven moet. Per kilogram kalkoen moet deze 30 minuten in de oven
-
Snijd de uien, wortels en bleekselderij in grove stukken en was ze schoon. Verdeel het over de bakplaat. Snijd de pompoen in grote punten en verdeel deze langs de randen van de bakplaat. Ga dan verder met het bereiden van de kalkoen.
-
Leg de kalkoen in het midden van de bakplaat bovenop de groenten. Meng de boter met pancetta, knoflook, tijm en salie. Breng op smaak met zout en peper. Houd een deel van het botermengsel apart.
-
Ga met een houten lepel tussen het vel en de borst van de kalkoen. Maak daar ruimte en stop hier zoveel mogelijk kruidenboter tussen. Wrijf indien nodig met je vinger over het vel zodat het botermengsel goed verspreid raakt. De overgebleven boter wrijf je over de kalkoen heen.
-
Doe de tijm, rozemarijn, laurier en mandarijnen in het gat van de kalkoen. Bestrooi de kalkoen met peper en zout en dek af met aluminiumfolie. Zet de kalkoen in een voorgewarmde oven op 180 graden. Het laatste half uur haal je het folie van de kalkoen af. Zo krijgt deze een knapperig korstje. Haal de kalkoen zodra deze klaar is uit de oven en laat een uur rusten onder een schone theedoek. Maak tijdens het rusten de orzo en salade.
-
Haal de pompoen die je bij de kalkoen hebt gebruikt van de bakplaat af tijdens het rusten. Snijd het vruchtvlees van de schil en zet apart. Schep de overige groenten van de bakplaat in een zeef en vang het braadvocht op. De groenten heb je niet meer nodig.
-
Snijd de ui en knoflook en fruit dit aan met een scheutje olijfolie in een braadpan of hoge koekenpan. Prak of snijd de pompoen fijn en voeg samen met het braadvocht, de orzo en citroenrasp aan de pan toe. Roer door en voeg de witte wijn toe. Dek de pan af en kook de orzo in 7 minuten zachtjes gaar. Als de orzo droog kookt kun je een scheut water toevoegen. Voeg de peterselie, bieslook, salie, geraspte Parmezaan en crème fraîche toe en roer alles goed door.
-
Meng voor de saladedressing het mandarijnen sap, de rasp, honing, azijn, mosterd en olie door elkaar met een garde. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
-
Snijd de kern uit de stronkjes en snijd de rood- en witlof in dunne reepjes. Pluk de frisée salade en meng samen met de walnoten en dressing naar smaak door de lof.
-
Serveer de kalkoen in zijn geheel met de orzo en salade.
- Eet smakelijk!