8 minuten

Orzo bomvol groenten met een gevulde portobello en bechamelsaus uit de oven

Hier word je vrolijk van! Orzo bomvol groenten met een gevulde portobello en bechamelsaus uit de oven. Onze chef-kok Geneal maakt dit plantaardige recept met zoveel passie! Dat wil je proberen. 

 

Gerecht Vegan
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de orzo
    1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 6
    takjes tijm
  • 250 g
    kastanjechampignons
  • 150 g
    plantaardige boter
  • 150 g
    diepvries spinazie
  • 300 ml
    witte wijn
  • 350 g
    orzo
  • 500 ml
    water
  • 2 tl
    bouillonpoeder
  • 250 g
    haver room/plantaardige room
  • Voor de portobello
    300 g
    gezeefde tomaten
  • 30 g
    kappertjes
  • 1 tl
    tomatenpuree
  • 4
    portobello
  • 1
    rode ui
  • 2
    knoflooktenen
  • ½
    knolselderij (+/- 300gr)
  • 1 tl
    gerookte paprikapoeder
  • 1 tl
    komijnzaad gemalen
  • 1 tl
    korianderzaad gemalen
  • Voor de bechamelsaus
    300 ml
    plantaardige melk
  • ½
    ui
  • 1
    knoflookteen
  • 25 g
    plantaardige boter
  • 30 g
    bloem
  • kurkuma
  • ½
    bos peterselie
  • 4
    cherrytomaatjes
  1. Pel de ui en knoflook en snij beiden in fijne blokjes. Verwarm een brede pan op middelhoog vuur met een scheutje olie en verhit dit. Fruit vervolgens de ui en knoflook hierin aan. 

  2. Snij de kastanjechampignons in kwarten en bak dit mee, hak de tijm fijn en voeg dit ook toe aan de pan samen met de boter. 

  3. Als de champignons een mooie kleur beginnen te krijgen, mag de orzo erbij. Roer dit goed en zorg dat de orzo bedekt is met boter. Blijf goed over de bodem roeren zodat het niet vast gaat plakken. 

  4. Blus de orzo af met de witte wijn en blijf wederom goed roeren. Als de wijn is verdampt mag de diepvriesspinazie erbij. Breng het op smaak met zout en peper. 

  5. Los de bouillonpoeder op in het koude water en voeg dit beetje aan beetje toe aan de pan, totdat de orzo net onder water staat. Blijf roeren totdat de bouillon verdampt is. 

  6. Als de bouillon bijna verdampt is voeg je de plantaardige room toe, laat dit heel kort pruttelen. Dan mag het vuur uit en kan je indien gewenst nog zout en peper toevoegen.

  7. Verwijder de steeltjes van de portobello's en leg ze met de bolle kant naar beneden in de ovenschaal. 

  8. Schil de knolselderij en snij de helft in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Voor de gevulde portobello snij je de ui en de knoflook fijn en de kappertjes grof. 

  9. Verhit een bakpan op middelhoog en fruit de uien hierin aan samen met de knoflook. Voeg de knolselderij toe en roer goed door. Breng het op smaak met wat zout en voeg dan de gehakte kappertjes toe. 

  10. Voeg het gerookte paprikapoeder, komijn en korianderzaad toe en laat dit bakken. Daarna mag de tomatenpuree erbij, ontzuur dit. Voeg dan de gezeefde tomaat toe en laat het geheel even pruttelen op zacht vuur. Het moet een beetje indikken. Het vuur mag daarna uit.

  11. Verdeel de knolselderij vulling over de portobello's en zet dit even aan de kant. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

  12. Voor de bechamelsaus snipper je de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een steelpannetje op middelhoog vuur en smelt de boter hier rustig in, fruit dan de ui en knoflook hierin aan. 

  13. Haal de steelpan van het vuur af en voeg de bloem toe, roer dit goed door met een spatel totdat het begint te binden en te garen. 

  14. Verhit het papje op laag vuur en voeg een klein beetje melk toe, roer het goed door met een garde. Voeg daarna pas de rest van de melk erbij. Voeg de kurkuma toe en breng de saus op smaak met zout/peper, draai het vuur uit. 

  15. Snij de cherrytomaten in plakjes en hak de peterselie fijn. Bedek de gevulde portobello's met de bechamelsaus.

  16. Gaar de portobello voor ongeveer 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de portobello gaar is en de bechamelsaus een mooi goudbruine kleur heeft. 

  17. Haal de portobello uit de oven en verdeel de plakjes cherry tomaten eroverheen. Schep de orzo onderop het bord en leg de gevulde portobello erop, strooi de gehakte peterselie over het gerecht en smullen maar! 

  18. Geniet van de orzo !
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.