11 minuten

Kerstpavlova met sinaasappel en cranberry

Onze chef Rosah van Schendelen doet de aftrap van het BinnensteBuiten kerstmenu, waarin elke chef een gang maakt uit het BB-kerstmenu. Rosah zet een feestelijke pavlova met sinaasappel en cranberry's op tafel.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 180 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 12
  • Voor de pavlova
    12
    eiwitten
  • 475 g
    fijne suiker
  • 3,5 tl
    maïzena
  • 3 tl
    witte wijnazijn
  • 250 g
    poedersuiker
  • 1/2 tl
    zout
  • Voor de sinaasappelcurd
    200 ml
    verse sinaasappelsap
  • sap van een halve citroen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 225 g
    ongezouten boter
  • 250 g
    fijne suiker
  • 5
    eidooiers
  • Voor de cranberry confiture
    300 g
    cranberry's
  • 300 g
    fijne suiker
  • 130 ml
    water
  • Voor de mascarpone room
    400 g
    mascarpone
  • 150 g
    gezoete slagroom
  • sap van een halve citroen
  • Garnituur
    gesuikerde cranberry's
  • rozemarijn
  1. Begin met de pavlova's, want dit kost de meeste tijd. We maken 6 pavlova's van groot naar klein en gaan ze straks stapelen. Mocht je niet zoveel ruimte hebben in je oven, gebruik dan van alles een half recept en maak er drie in plaats van zes. Voor het stijfkloppen van de eiwitten is het belangrijk dat alle materialen vetvrij zijn gemaakt en dat er tijdens het scheiden van de eiwitten geen eidooier tussen de eiwitten terecht is gekomen. 

  2. Klop de eiwitten met een garde goed schuimig. Voeg nu in kleine delen de suiker toe en klop door tot het eiwit stijf is. Voeg daarna de witte wijnazijn toe. Spatel tenslotte de maïzena en poedersuiker voorzichtig met de hand door het eiwit. Verwarm de oven voor op ongeveer 100 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Teken hierop met potlood cirkels van groot naar klein. Verdeel het eiwit over de cirkels en maak de pavlova’s minimaal 2 cm dik. Plaats de pavlova’s in de oven, zet de temperatuur terug tot ongeveer 80 graden en bak ze gedurende twee uur. Open de oven niet om scheuren te voorkomen. Zet na twee uur de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen.

  3. Maak in de tussentijd de sinaasappelcurd. Verwarm hiervoor het sap en schil van de sinaasappel, het sap van de citroen, de boter en suiker totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en kluts de eidooiers er kort door. Voeg nu toe aan het hete mengsel, maar let op, dit moet snel gemengd worden met een garde en houd de curd goed in beweging. De eidooiers moeten rustig garen en niet te snel, anders heb je kans op roerei. Zodra je de curd dikker ziet worden, is deze goed. Dit gebeurt rond 80 graden. Schenk de curd vervolgens door een zeef en koel terug in de koelkast.

  4. Maak nu de cranberry confiture door alle ingrediënten in een pan te verwarmen naar het kookpunt. Roer regelmatig en zet na enkele minuten koken het vuur uit. Zet het in de koelkast, tijdens het afkoelen wordt de jam mooi stevig.

  5. Maak nu de mascarpone room door alle ingrediënten gezamenlijk te mengen. Als alle onderdelen klaar en afgekoeld zijn, is het tijd om de kerstpavlova te stapelen. 

  6. Pak een mooi bord, schaal of etagère waar je de kerstpavlova op wilt serveren. Plaats hierop een eetlepel mascarpone room en plak hierop de grootste pavlova. Onze chef Rosah gebruikt een spuitzak, maar het decoreren kan ook met behulp van een lepel of spatel. Plaats een royale dot mascarpone room bovenop de pavlova en verdeel gelijkmatig. Leg hierop ook een lekkere hoeveelheid sinaasappelcurd en cranberry confiture. Herhaal dit van groot naar klein, zodat je een mooie toren ziet ontstaan. Je kunt de taart zo feestelijk maken als je zelf mooi vindt. Rosah decoreert hem graag met gesuikerde rozemarijn en cranberries en natuurlijk een kerstster als piek!

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.