3 minuten

Kip fricassee in roomsaus met Friese whiskey

Chef-kok Leon Mazairac is in het Friese Bolsward bij een destilleerderij waar whisky wordt gestookt. Tussen de vaten whisky maakt hij kip fricassee. Een gerecht waar alles tegelijk gegaard wordt.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de kip fricassee in roomsaus
    100 g
    morieltjes
  • 1
    gesnipperde sjalot
  • 20 g
    boter (klontje)
  • 2 dl
    groentebouillon
  • 1 dl
    room
  • 600 g
    gekookte krieltjes
  • 50 cl
    whisky
  • 1
    rouleau van gevogelte
  • 200 g
    verse spinazie
  • snufje zout
  • verse peper
  • geraspte oude kaas
  • jonge koriander topjes
  1. Maak de rouleau door twee kippenborsten samen op te rollen. Gaar deze voor in een steamer of combi oven op 160 graden voor gedurende 20 minuten.

  2. Kook alvast de krieltjes. Snipper een sjalot en snijd de morieljes in reepjes. Bak eerst de gesnipperde sjalot in een pan met wat boter, als deze wat aangezet is voeg je de morieljes toe. Blus het geheel af met de groentebouillon of jus. Voeg de whisky hier bij, doe dit op tijd want de alcohol moet er uit koken.

  3. Braad in een pan de rouleau van gevogelte aan gedurende 10 minuten en dek af met een deksel. Voeg de room bij de morieljes en laat het inkoken. Werk het gerecht af met de gekookte krieltjes en doe als laatste de blaadjes gewassen spinazie erbij.

  4. Snijd de rouleau van gevogelte in plakken en kruid het wat na met peper en zout. Doe de “fricassee” van morieltjes inclusief zijn jus in een diep bordje. Leg de plakjes gevogelte hier bovenop. Werk het geheel af met een beetje geraspte kaas en wat koriander topjes.
     

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.