7 minuten

Kipgehaktballetjes met gebakken rijst

Chefkok Ramon Brugman maakt kipgehaktballetjes met gebakken rijst en een oosterse saus. Let op: in dit recept gaat best wat zout en suiker. Minder kan ook. Voeg toe naar smaak en behoefte.

Gerecht Vlees
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de kipgehaktballetjes
    500 g
    kippengehakt
  • 3 el
    paneermeel
  • 2 cm
    vers geraspte gember
  • 2 el
    ketjap asin
  • 1
    ei
  • 1
    teen knoflook
  • 1 el
    sesamolie
  • 1 tl
    zwarte sesamzaadjes
  • 1/2
    rode peper
  • Voor de saus
    75 ml
    oestersaus
  • 50 ml
    ketjap asin
  • 1 el
    hoisinsaus
  • 1 el
    honing
  • 1
    citroen (sap)
  • Groenten
    400 g
    snijbonen
  • Voor de zoetzure komkommer
    150 ml
    water
  • 100 ml
    azijn
  • 4 el
    suiker
  • 1
    komkommer
  • Voor de gebakken rijst
    400 g
    witte rijst
  • 3
    eieren
  • 3
    stengels bosui
  • 2 el
    ketjap asin
  • 1
    ui
  • 1
    teen knoflook
  • Decoratie
    zwarte sesamzaadjes
  1. Maak de kipgehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Draai er balletjes van en bak ze in een koekenpan gaar. Haal ze daarna uit de pan en zet even apart. 

  2. Snijd de snijbonen schuin af en blancheer ze in een ruime pan kokend water met zout.

  3. Kook de rijst gaar volgens de verpakking en laat afkoelen.

  4. Voor de zoetzure komkommer schil je de komkommer in slierten met bijvoorbeeld een kaasschaaf of dunschiller. Meng het azijn met water en suiker. Roer dit goed door elkaar tot de suiker goed is opgelost.  Voeg de komkommer slierten hier aan  toe en laat dit vijftien minuten staan.

  5. Voor de saus doe je alle ingrediënten (oestersaus, hoisinsaus zoute ketjap, honing en citroensap) in een pan en breng het aan de kook. Doe de kipgehaktballetjes bij de saus. 

  6. Ga verder met de gebakken rijst. Roerbak de eieren en haal het uit de pan. Snijd de ui en knoflook fijn en bak dit aan in een scheutje olie. Voeg dan de gekookte rijst hier aan toe en bak dit even goed aan. Voeg de geroerbakte eieren eraan toe en de ketjap. Snijd de bosuitjes fijn en doe dit als laatste bij de gebakken rijst. 

  7. Serveer het in een kommetje en strooi er wat zwarte sesamzaadjes over.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.