Kipgehaktballetjes met gebakken rijst
Chefkok Ramon Brugman maakt kipgehaktballetjes met gebakken rijst en een oosterse saus. Let op: in dit recept gaat best wat zout en suiker. Minder kan ook. Voeg toe naar smaak en behoefte.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de kipgehaktballetjes500 gkippengehakt
-
3 elpaneermeel
-
2 cmvers geraspte gember
-
2 elketjap asin
-
1ei
-
1teen knoflook
-
1 elsesamolie
-
1 tlzwarte sesamzaadjes
-
1/2rode peper
-
Voor de saus75 mloestersaus
-
50 mlketjap asin
-
1 elhoisinsaus
-
1 elhoning
-
1citroen (sap)
-
Groenten400 gsnijbonen
-
Voor de zoetzure komkommer150 mlwater
-
100 mlazijn
-
4 elsuiker
-
1komkommer
-
Voor de gebakken rijst400 gwitte rijst
-
3eieren
-
3stengels bosui
-
2 elketjap asin
-
1ui
-
1teen knoflook
-
Decoratie•zwarte sesamzaadjes
-
Maak de kipgehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Draai er balletjes van en bak ze in een koekenpan gaar. Haal ze daarna uit de pan en zet even apart.
-
Snijd de snijbonen schuin af en blancheer ze in een ruime pan kokend water met zout.
-
Kook de rijst gaar volgens de verpakking en laat afkoelen.
-
Voor de zoetzure komkommer schil je de komkommer in slierten met bijvoorbeeld een kaasschaaf of dunschiller. Meng het azijn met water en suiker. Roer dit goed door elkaar tot de suiker goed is opgelost. Voeg de komkommer slierten hier aan toe en laat dit vijftien minuten staan.
-
Voor de saus doe je alle ingrediënten (oestersaus, hoisinsaus zoute ketjap, honing en citroensap) in een pan en breng het aan de kook. Doe de kipgehaktballetjes bij de saus.
-
Ga verder met de gebakken rijst. Roerbak de eieren en haal het uit de pan. Snijd de ui en knoflook fijn en bak dit aan in een scheutje olie. Voeg dan de gekookte rijst hier aan toe en bak dit even goed aan. Voeg de geroerbakte eieren eraan toe en de ketjap. Snijd de bosuitjes fijn en doe dit als laatste bij de gebakken rijst.
-
Serveer het in een kommetje en strooi er wat zwarte sesamzaadjes over.
- Eet smakelijk!