Kniepertjes met saffraanroom

Culinair schrijver Nadia Zerouali is bij haar familie in Winterswijk. Ze vieren een gezellig eindejaarsfeestje vol lekkers en het bekende kniepertje mag daar niet bij ontbreken. Deze dunne wafel wordt met name in Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek traditioneel rond de jaarwisseling gebakken en gegeten. Nadia gaat voor de kniepertjes naar Henny Huiskamp. Jarenlang runde Henny samen met haar man Gerrit een bakkerij. Zij maakten alles ambachtelijk en hoewel de bakkerij inmiddels verkocht is, bakt Henny nog elk jaar op bestelling haar kniepertjes.

Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

 • 175 g
  boter
 • 500 g
  bloem
 • 350 g
  suiker
 • 2 el
  anijszaad
 • 2 el
  kaneel
 • zout
 • 3 dl
  lauwwarm water
 • evt. scheutje anijslikeur of jenever
 • 1
  ei
 1. Smelt de boter in een pannetje of magnetron maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem in een kom er roer de de suiker, anijs, kaneel en snufje zout door.

 2. Voeg het water (en het borreltje) toe en klop met een handmixer tot een glad beslag. Kluts het ei los en voeg deze samen met de gesmolten boter toe aan het beslag. Klop er door tot een stroperig geheel. Laat een paar uur tot een nacht afgedekt in een niet te warme ruimte rusten of ga direct met het beslag aan de slag, alleen dan is de smaak wat minder uitgesproken. 

 3. Laat het (met wat olie ingevette) wafelijzer heet worden. Schenk een lepel beslag in het hete ijzer, druk kort dicht en na een tijdje is de wafel lichtbruin en klaar. Oefening baart kunst. Haal de warme wafel met een spatel (of handschoenen) uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. En rol er weer af voordat het afgekoeld is. Kost even wat oefening maar dan heb je ook wat!

 4. Voor de vulling: maak op de klassieke manier vla, gebruik custardpoeder of gebruik kant-en-klare vla. Breng deze op smaak met een scheutje oranjebloesemwater. Laat opstijven en koud worden.

 5. Week wat saffraandraadjes in een theelepel heet water. Klop slagroom lobbig met wat suiker en het saffraanwater. Laat opstijven en koud worden.

 6. Vul de afgekoelde kniepertjes met room en vla of geef de vla erbij om de knieprtjes in te dippen.

 7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.