Knolselderij in zoutkorst met compot en waterkerssaus

culinair expert
Alain Caron
packshot waterkers
4 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
87 personen
Volgende week is het kerst en Alain Caron zet een feestelijk, vegetarisch hoofdgerecht op tafel. Voor dit kerstmaal gebruikt hij waterkers, dat maar op één plek in Nederland wordt geteeld, namelijk in Ubbergen, aan de voet van het 'bronnenbos'. Het natuurlijke bronwater zorgt voor de ideale omstandigheden.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Voor de knolselderij in zoutkorst
    750 g
    bloem
  • 350 g
    eiwit
  • 250 g
    fijn zout
  • 2
    eieren
  • voor de wortelcrème
    400 g
    wortelen
  • 1
    steranijs
  • 1 el
    suiker
  • zout en peper
  • voor de compote
    500 g
    Elstar appels
  • 100 ml
    water
  • 1 el
    gembersiroop
  • 2 el
    vloeibare honing
  • ½ tl
    vijfkruidenpoeder
  • 1 el
    citroensap
  • voor de waterkerssaus
    1 bosje
    waterkers
  • zout en peper
  • garnering
    diverse soorten sla

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met het maken van het deeg. Meng de ingrediënten en rol het uit tot deeg. Maak een ronde plaat van het deeg en leg de knolselderij in zijn geheel erop. Vouw het deeg rond de knolselderij. Doe de ingepakte knolselderij 2 tot 2,5 uur in de oven op 180 graden. Laat de knolselderij afkoelen.

  2. 2

    Ga verder met het maken van de wortelcrème. Was en schil de wortelen en snij ze in stukken. Doe ze in een pan met koud water en breng ze aan de kook met de steranijs en de suiker tot ze goed gaar zijn. Giet af en bewaar wat kookvocht. Voeg zout en peper toe aan het mengsel, haal de steranijs eruit en mix met wat kookvocht tot het een fijne puree is. Bewaar. 

  3. 3

    Ga verder met het maken van de compote. Schil de appels, snij ze elk in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten daarna in kleine stukjes. Doe de gembersiroop samen met de appelstukjes, het water, de honing, de kruiden en het citroensap in een grote pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg de deksel schuin op de pan en laat 15 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Neem de deksel van de pan en draai het vuur uit. Laat afkoelen.

  4. 4

    Maak de waterkerssaus. Blancheer de waterkers in kokend water en giet af. Doe het direct in koud water en giet het weer af. Doe de blaadjes in de mixer met zout en peper; het moet een beetje dik blijven. 

  5. 5

    Presentatie

    Breek het deeg van de knolselderij en haal rustig de knol eruit. Snij mooie plakken van de knol en serveer ze het op platte borden. Doe er wat van de wortelcrème, de compote en de waterkerssaus naast en serveer met een beetje sla.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!