Knolselderij in zoutkorst met compot en waterkerssaus
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de knolselderij in zoutkorst750 gbloem
-
350 geiwit
-
250 gfijn zout
-
2eieren
-
voor de wortelcrème400 gwortelen
-
1steranijs
-
1 elsuiker
-
•zout en peper
-
voor de compote500 gElstar appels
-
100 mlwater
-
1 elgembersiroop
-
2 elvloeibare honing
-
½ tlvijfkruidenpoeder
-
1 elcitroensap
-
voor de waterkerssaus1 bosjewaterkers
-
•zout en peper
-
garnering•diverse soorten sla
-
Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met het maken van het deeg. Meng de ingrediënten en rol het uit tot deeg. Maak een ronde plaat van het deeg en leg de knolselderij in zijn geheel erop. Vouw het deeg rond de knolselderij. Doe de ingepakte knolselderij 2 tot 2,5 uur in de oven op 180 graden. Laat de knolselderij afkoelen.
-
Ga verder met het maken van de wortelcrème. Was en schil de wortelen en snij ze in stukken. Doe ze in een pan met koud water en breng ze aan de kook met de steranijs en de suiker tot ze goed gaar zijn. Giet af en bewaar wat kookvocht. Voeg zout en peper toe aan het mengsel, haal de steranijs eruit en mix met wat kookvocht tot het een fijne puree is. Bewaar.
-
Ga verder met het maken van de compote. Schil de appels, snij ze elk in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten daarna in kleine stukjes. Doe de gembersiroop samen met de appelstukjes, het water, de honing, de kruiden en het citroensap in een grote pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg de deksel schuin op de pan en laat 15 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Neem de deksel van de pan en draai het vuur uit. Laat afkoelen.
-
Maak de waterkerssaus. Blancheer de waterkers in kokend water en giet af. Doe het direct in koud water en giet het weer af. Doe de blaadjes in de mixer met zout en peper; het moet een beetje dik blijven.
-
Presentatie
Breek het deeg van de knolselderij en haal rustig de knol eruit. Snij mooie plakken van de knol en serveer ze het op platte borden. Doe er wat van de wortelcrème, de compote en de waterkerssaus naast en serveer met een beetje sla.
- Eet smakelijk!