Knolselderijsteak uit de oven met paddenstoel, spinazie, biet en vinaigrette
Een verrukkelijk vega feestgerecht! Onze culinair expert Alain Caron maakt knolselderijsteak met Amsterdams geteelde paddenstoelen, spinazie, rode biet en een frisse vinaigrette.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 2-
1groot stuk Lions Mane of een andere grote paddenstoel
-
1knolselderij
-
1tak tijm
-
1laurierblad
-
2 elolijfolie
-
1/4 kgverse spinazie
-
1gekookte biet
-
60 gboter
-
•olijfolie
-
•snuf zout en peper
-
•geroosterde sesamzaadjes
-
1sjalotje
-
•balsamico azijn
-
Voor de knolselderij: verwarm de oven voor tot 160 graden. Leg 2 vellen aluminiumfolie kruislings over elkaar heen en plaats de knolselderij erop. Sprenkel 2 eetlepels olijfolie over de knolselderij met tijm, laurier, zout en peper. Vouw de vellen aluminiumfolie dicht en plaats de verpakte knolselderij 70 minuten in de oven. Laat het daarna afkoelen en bewaar het sap.
-
Snijd de knol in tweeën en doe een halve knol in de mixer. Maak daar een puree van met 2 soeplepels room. Laat het door de zeef passeren en bewaar in een kleine pan. Je gaat dit straks opwarmen voor het serveren. Snijd de andere halve knol in 4 plakjes en bak ze met wat boter, zout en peper goud bruin. Je moet deze plakjes ook bewaren.
-
Voor de spinazie: was de spinazie en dep droog. Bak nu eerst het fijngesneden sjalotje in een klein beetje boter, zout en peper en doe na zo'n 2 minuten de spinazie erbij. Na het bakken het mengsel even op een zeef leggen en bewaar de jus.
-
Voor de Lions mane: snijd de paddenstoel in 4 stukken en bewaar wat plukjes, dit gebruik je straks als decoratie. Bak de 4 stukken met boter, zout en peper tot ze goud bruin zijn en bewaar de jus.
-
Meng de jus van de kool met de jus van de spinazie en de jus van de Lions Mane met een klein scheutje balsamicoazijn.
-
Maak nu de bordjes op: begin met een goede lepel verwarmde knolselderij crème in het midden van het bord en leg er een plakje gebakken knolselderij op. Dan de rode biet, wat gebakken spinazie en een stuk Lions Mane. Leg bovenop het torentje nog wat plukjes Lions Mane, sprenkel de jus er rondom heen en maak af met wat geroosterde sesamzaadjes.
- Geniet van je feestelijke vega gerecht!