Koek-en-zopie

Koek-en-zopie: warme chocolademelk en gevulde koeken

Hoe makkelijk en lekker is het om je eigen warme chocolademelk te maken? Met deze mix ben je zo klaar! Om het helemaal af te maken, kun je bij dit lekkere warme drankje ook nog je eigen gevulde koeken maken.

 

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Voor de chocolademelk mix:
    150 gram
    cacao
  • 150 gram
    poedersuiker
  • 200 ml
    melk
  • 100 gram
    geraspte pure chocolade
  • 1
    zakje vanillesuiker
  • Voor 12 gevulde koeken:
    220 gram
    boter
  • 200 gram
    witte basterdsuiker
  • 400 gram
    bloem
  • 1
    citroen
  • 1
    ei
  • 2 tl
    bakpoeder
  • 1/2 tl
    zout
  • Amandelspijs
    250 g
    amandelen
  • 250 g
    suiker
  • 2 stuks
    ei
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 ei en halve amandelen om mee te decoreren
  1. Doe alle droge ingrediënten voor de chocolademelk in een pot en schud deze goed door elkaar.

  2. Als je dan een lekkere kop chocolademelk wilt maken, breng je 200 ml melk aan de kook. 

  3. Doe 2 eetlepels van je eigen mix in een mok en roer daar de hete melk doorheen. Vergeet de slagroom niet!

  4. Doe voor het deeg van de gevulde koeken de koude boter in een kom en meng daar met een mixer de suiker doorheen.

  5. Rasp de citroen en voeg het ei toe. Meng dit er kort doorheen.

  6. Doe de bloem, bakpoeder en zout erbij en kneed tot een deeg. Duw het deeg plat en laat opstijven in de koelkast.

  7. Doe de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker. Draai tot het allemaal fijn poeder geworden is. Voeg dan het ei toe en de rasp van de citroen. Doe de spijs in een spuitzak. 

  8. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken. Kneed het heel kort tot het soepel is. Rol het deeg uit en steek rondjes uit. Leg deze (12 stuks) op een bakplaat met bakpapier. Spuit hier een flinke bal amandelspijs op. 

  9. Rol het andere stuk deeg uit en steek hier ook ronde plakjes uit. Maak met een kwastje de randjes nat van het plakje dat nu op de bakplaat ligt. Leg het deksel plakje deeg nu op de amandelspijs. Duw met je hand de spijs een beetje platter zodat er een kleiner randje deeg ontstaat. 

  10. Klop nu een eitjes los om mee te strijken. Bestrijd dan de gevulde koek met wat ei. Duw voorzichtig wat halve amandelen vast op de koek. Strijk nogmaals met ei. 

  11. Zet in een hete oven van 220 graden en bak ze in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Laat ze goed afkoelen!

  12. Meer inspiratie nodig? Maak alle recepten van Lekkere Track!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.