Plaatpizza

Plaatpizza om te delen

Duik de keuken in voor een zelfgemaakte plaatpizza. Onze chef Ramon Brugman laat zien hoe je aan de slag gaat en geeft tips voor de lekkerste toppings! Een perfecte maaltijd om met veel mensen te delen. 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 180 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het pizzadeeg (dit is voor 1 pizzaplaat)
    320 g
    patentbloem
  • 6 g
    zout
  • 7 g
    gedroogde gist
  • 230 ml
    lauwwarm water
  • 3 el
    olijfolie
  • Voor de tomatensaus (dit is voor 4 pizzaplaten)
    1
    ui
  • 2 tenen
    knoflook
  • 3 el
    olijfolie
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 125 ml
    passata
  • 1/2
    citroen
  • 1 el
    suiker
  • 1 blaadje
    laurier
  • 1/2 tl
    gedroogde tijm
  • zout en peper
  • Toppings Gijs
    Salami, geraspte kaas, rode ui en rucola
  • Toppings Ramon
    Champignons, ham, rode ui en geraspte kaas
  1. Weeg alle ingrediënten af. Leg de bloem op het aanrecht en maak in het midden een gat. Leg het zout op de rand en los het gist op in het lauwwarme water. Voeg een snufje suiker toe. Giet het water in het midden van de bloem en voeg gelijk de olijfolie toe.

  2. Meng met je vingertoppen telkens een beetje bloem bij het water. Als het meeste erdoor zit meng je alles goed door elkaar. Kneed het deeg tot een soepel en glad deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten met de hand, met de machine ongeveer 6 minuten.

  3. Maak een bal van het deeg en wrijf de buitenkant van het deeg in met olijfolie zodat het niet kan uitdrogen. Leg het in een kom en dek deze af. Zet het deeg op een lauwwarme plaats en laat het 2 uur rijzen.

  4. Snijd de ui en knoflook en fruit aan in de olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe en de passata. Knijp de citroen uit. Voeg de suiker, laurier en tijm toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus 20 minuten zachtjes op staan.

  5. Haal de laurier uit de saus en pureer de saus glad met een staafmixer. Als de saus nog te dun is laat je deze nog even verder koken tot het de juiste dikte heeft. Breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus afkoelen voordat je hem gebruikt.

  6. Smeer een bakblik van 40 bij 25 cm in met olijfolie. Leg voorzichtig het deeg erop en duw en trek het uit tot het niet meer verder wilt. Laat het deeg even 10 minuten rusten en doe het dan opnieuw zodat het deeg tot in de hoeken komt.

  7. Doe de tomatensaus op het deeg en de toppings naar keuze. Laat de pizza nog 30 minuten rijzen. Zet de plaat in het midden van de oven en bak de plaatpizza af in een oven op 230 tot 250 graden voor ongeveer 14 tot 18 minuten.

  8. Haal de pizza uit de oven en laat deze 10 minuten uitwasemen voordat je deze uit de vorm haalt en in stukken snijdt.

  9. Geniet van je pizza!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.