Koken met olijfolie

chef-kok
Leon Mazairac
Koken met olijfolie (12)
4 min
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
10 personen

Chef-kok Leon Mazairac bezoekt een olijfsommelier in Berlicum. Zij laat bijzondere combinaties olijfolie proeven met roomijs.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 100 g
    verse spiering
  • 500 g
    scheermessen
  • 1
    gele courgette
  • 20 g
    bloem
  • 1
    grote ui
  • 1
    bosje kervel
  1. 1

    Meng de bloem met wat peper en een fijn gesnipperd uitje en bedek de spiering hiermee.

  2. 2

    Frituur de spiering 5 minuutjes in olie van 160 graden tot ze krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit te frituurpan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de spiering met wat partjes citroen.

     

  3. 3

    Bak de scheermesjes kort 'a la plancha' met wat knoflookolie. Wanneer de scheermesjes open gaan staan, voeg je de groene kruiden en wat peper toe aan de pan.

  4. 4

    Serveer de scheermesjes in een diep bordje en giet het kookvocht er als laatste nog overheen.

  5. 5

    Kook de courgettes in zijn geheel in een grote pan met water, zout en een grote eetlepel gedroogde oregano. Kook ze ongeveer 12 minuten op klein vuur. Haal de pan van het vuur en laat de courgettes vervolgens 10 minuten doorgaren in het kookvocht.

  6. 6

    Snij de courgettes nu in plakken en besprenkel ze met wittewijnazijn en wat olijfolie. Naar smaak afwerken met zeezout, schapenkaas of wat gehakte kruiden.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!